Řečníci na Konferenci, které uslyšíte v podcastech

25. 3. 2021 | Vendy Procházková

Konference Zlin Design Week v novém online formátu se blíží! Kromě 7 inspirativních videí (o délce cca 20 minut) se můžete těšit také na dalších 6 řečníků z Česka a Slovenska v zbrusu nových podcastech. Ty nabídnou hlubší vhled do toho, jak vnímají spolupráci designu a marketingu, jaké jsou jejich zkušenosti a jak se téma dotýká jejich práce. Podcasty budou zveřejňovány mezi 8. a 14. květnem 2021 na našich sociálních sítích a webu. 
Už teď jsme ale našim řečníkům položili jednu off-topic otázku, která vám alespoň trochu vynahradí posezení na baru během afterparty. Tak čtěte dál a zjistěte, která knížka byla v jejich životě zásadní a proč jim zůstala v paměti?

Ctirad Sára

podnikatel

Malý princ  – lidskosti a pravdivostí, za mě to je knížka pro dospělé víc než pro děti.”

Více o Ctiradovi zjistíte tady.  

Marek Weidlich

Automobilový a průmyslový designer

451 stupňů Fahrenheita. Jako designér mám rád fikci, sci-fi, které se snaží do jisté míry předpovídat budoucnost. Baví mě tedy sledovat posuny ve vývoji světa, který byl popsán v díle, a jak svět vypadá dnes. 451 stupňů Fahrenheita je neuvěřitelně nadčasové dílo, které v době svého vydání v roce 1953 popisovalo fikci, která se dnes pomalu stává realitou. Sice ještě nejsme úplně tam, kde byl Montag, ale blížíme se proklatě rychle.”

Více o Markovi zjistíte tady.  

Marvan Shamma

Leader v oblasti inovace

“Jedna z nejlepších, kterou neustále s sebou nosím: Mastery od Roberta Greenea. Je v ní naprosto úžasně popsáno, že na talentu absolutně nezáleží – že úspěch a štěstí je otázkou odvahy, disciplíny a správných návyků. 🙂 Zní to možná až moc dětinsky, ale i tak ji všude doporučuji, zvlášť na svých workshopech a seminářích.”

Více o Marvanovi zjistíte tady.  

Dana Prekopová

Majitelka Optiky IOKO

“Je mi priťažké rozhodnúť sa dať jednej knihe výnimočné postavenie. Bolo ich viacero, ktoré mi do žívota vstúpili a svoju nezmazateľnú stopu zanechali. Rada však  pri tejto príležitosti spomeniem  dve veľmi milé a „ útle“ knížočky s mimoriadne silnými príbehmi od Alessandro Baricco. Hodváb a Tisícdevaťsto. Ku každej z nich som sa už opakovane vrátila, dajú sa prečítať tak povediac na „jeden dych“, čo je v mojom živote ,plnom všelijakých aktivít , veľkou výhodou. Ale vo všeobecnosti mám rada knihy so silným príbehom, kde prekonávanie vlastných hraníc a limitov je často krát už na hranici únosnosti. Fascinuje ma, ako dokáže byť silná viera vo vlastné schopnosti.”

Více o Daně zjistíte tady. 

Studio Vrtiška a Žák

Produktoví designéři

Roman Vrtiška: 

“Pokud se bavíme o profesních knihách, pak je pro mě zásadní Less and More: The Design Ethos of Dieter Rams. Souhrnná publikace o práci minimalistického génia, který svými návrhy v podstatě definoval značku Braun a její identitu ve třech dekádách (od padesátých do sedmdesátých let), ale např. i estetiku produktů Apple v době působení Johnathana Iva, jako jejího hlavního designéra. 

Pokud jde o beletrii, pak jednoznačně klasika – Spalovač mrtvol od Ladislava Fukse.” 

Vladimír Žák: 

1984, George Orwell. Je to pro mně zásadní a pravdivá kniha, která zůstává i přes své stáří aktuální i dnes a čtenáře dokáže probudit z naivního stádia do tvrdé reality. Vlastně je mi až téměř líto, že je dnes možná více aktuální, než v době svého vydání. Jinak právě čtu knihu Hotel Praha od nakladatelství Bigboss, což mohu jen vřele doporučit pro všechny, protože brutalismus není pouze vizuální styl, ale mnohem širší kontext, než by se mohlo zdát.”

Více o studiu Vrtiška a Žák zjistíte tady.  

Jakub Ptačin

Designer a marketingový specialista

“To se mění v různých fázích života a tím pádem je to více knih. Například It’s Not How Good You Are, It’s How Good You Want To Be od Paula Arden, ale i Irvinova A Guide to the Good Life – a naposledy Thinking Course od Edwarda De Bono. V mé knize 53 pokusů, jak být lepší však vzpomínám dalších 50 tipů na knihy, takže tu byste si měli určitě koupit a najdete tam všechny ostatní. :)”

Více o Jakubovi zjistíte tady.