Design KANTÝNA

Design KANTÝNA, platforma, která v průběhu celého roku prostřednictvím podcastů a diskusí servíruje nejrůznější chutě designu. Inspirativní hostky a hosté z Česka i zahraničí, designéři a designérky, stejně jako lidé z dalších oborů. Ti, kdo pomocí designu a designových principů pomáhají řešit každodenní výzvy i celospolečenské problémy. Jejich myšlenky, poznatky a zkušenosti ti naservírujeme v Design KANTÝNĚ.


Začalo to na Facebooku

Design KANTÝNA začala jako facebooková skupina pro všechny ty, kdo nechtěli o svoji dávku designu v období karantény přijít. Hlad po dobrém designu a chuť se potkávat daly vzniknout platformě, kde kreativci mohou sdílet své projekty, ptát se na názor ostatních a propojovat se s lidmi ve svém oboru, i s těmi, které by v běžném životě nepotkali. 


Do komunity je vítán každý – pokud tedy lačníš po nových propojeních i mimo svůj obor, či jen chceš mít přehled o tom nejnovějším, co se ve světě designu děje, neváhej se přidat!

Podcast o designu všech chutí

V průběhu celého roku si Design KANTÝNA zve zajímavé hostky a hosty, kteří mají světu designu co nabídnout. Díky našemu podcastu objevíš nové pohledy na designérskou praxi, poznáš mladé a progresivní kreativce a inovátory z Česka i zahraničí a dozvíš se, jak design může měnit svět k lepšímu.

Nalaď se na náš podcast a poznejte, kam až design může v našich životech zasahovat.

Chceš mít přehled o tom, co se v kuchyni Design KANTÝNY zrovna peče? Podívej se pod pokličku na našem LinkedIn a Instagramu.


diskuze design kantýny

Design KANTÝNA znovu přesouvá své podcastové studio na Zlin Design Week. V průběhu celého týdne se bude živě nahrávat hned několik epizod a ty můžeš být u toho. Cílem je ukázat více úhlů pohledu na jedno téma, proto jednotlivé epizody probíhají ve formě panelových diskuzí. A co by to bylo za kantýnu bez kávy a něčeho dobrého k tomu?

Pátek, 10. května

FUTURE IS DESIGN: Role designu v dobách nejistoty

Role designéra se stává čím dál tím komplexnější. Ale jak se role bude rozšiřovat a měnit do budoucna? Můžeme jako designéři využít naše kreativní schopnosti a analytické myšlení k řešení výzev většího rozsahu? Jaké dovednosti, znalosti a postupy bychom měli znát, abychom mohli společnosti pomoci? Co je rolí designéra v časech nejistoty?

Termín: pátek 10. 5., od 16:30 do 17:30
Místo: 44. budova, Areál Svit (Vavrečkova 7029, Zlín)
Diskuze bude probíhat v ENG jazyce

BEST IN DESIGN: Očima porotců

Patnáctý ročník soutěže Best in Design přinesl další nabušenou várku mladých a talentovaných tvůrců, kteří mají světu designu co říct. A co na jejich nápady říkají samotní porotci? Jaké bylo vybírání absolutního vítěze? Co za kritéria nejúspěšnější návrhy musí splňovat? A jak porotci vnímají nejmladší generaci tvůrců a jejich kvality?

Termín: pátek 10. 5., od 18:00 do 19:00
Místo: 44. budova, Areál Svit (Vavrečkova 7029, Zlín)
Diskuze bude probíhat v ENG jazyce


Sobota, 11. května

V roce 2050 bude až 68% obyvatelstva žít v městských oblastech. Města nám zajišťují práci, představují kulturní střediska a pro mnohé představují prostor, který odbaví všechny jejich potřeby. Jsou ale naše města připravená na výzvy, které nám budoucnost přinese? Stavíme města, která jsou dost adaptabilní? Je městský prostor inkluzivní a podporující potřeby všech jeho obyvatel? Dokáží se města transformovat dle nároků technologicky a digitálně zaměřené budoucnosti? 

FUTURE IS FOR ALL : Demokratická města a přístupný veřejný prostor

Může být veřejný prostor opravdu pro všechny? Co by mělo být základní občanskou vybaveností, která zajistí prosperitu všech uživatelů městských prostor? Jaké překážky a bariéry snižují přístupnost měst a proč na ně vůbec narážíme? Bavit se budeme o vizi měst, kde občané do podoby veřejného prostoru mohou mluvit a spoluvytvářet ho.

Diskuzní panel je spojený s brunchem.

Termín: sobota 11. 5., od 9:30 do 11:30
Místo: 44. budova, Areál Svit (Vavrečkova 7029, Zlín)
Diskuze bude probíhat v Cz jazyce

FUTURE IS RESILIENT: Materiály, metody a vize pro města budoucnosti

Co znamená “odolnost” v kontextu městského prostředí? Jsou to materiály, nové technologie nebo inženýrská řešení, která mohou přispět k tomu, aby se nám v městech žilo dobře i za 50 nebo 100 let? Může nám větší integrace městských prostor do přírody přispět ke snížení emisí, které se ve městech akumulují? A z čeho a jak stavět veřejný prostor, aby v něm život byl co nejpříjemnější?

Termín: sobota 11. 5., od 14:00 do 15:00
Místo: 44. budova, Areál Svit (Vavrečkova 7029, Zlín)
Diskuze bude probíhat v CZ jazyce

FUTURE IS TECH: Digitální transformace ve veřejném sektoru

Digitální řešení nás v běžném životě obklopují na každém kroku. Chytrou aplikací můžeme stáhnout rolety v oknech, objednat si taxi či nastavit časovač pro náš oblíbený pokrm. Ve veřejném sektor a službách však už digitální integrita bývá často problém. Jak může design přispět k přechodu na digitální řešení, která jsou uživatelsky přívětivá a neopomíjí určité skupiny občanů? Lze minimalizovat dopad technologií na planetu? A na co se z hlediska designu ve veřejných službách často zapomíná?

Termín: sobota 11. 5., od 15:30 do 16:30
Místo: 44. budova, Areál Svit (Vavrečkova 7029, Zlín)
Diskuze bude probíhat v CZ jazyce


Neděle, 12. května

ČESKÁ DESIGN MÉDIA: Co designu do budoucna diktují aktuální trendy

Kdo určuje směr vývoje světa designu? Dokáží čeští tvůrci reagovat na mezinárodní trendy? A jak se v posledních letech proměnil design optikou těch, kteří vývoj a tendence designu sledují každý den? Na to se budeme ptát zástupců českých designových médií, kteří s námi budou sdílet aktuální postřehy z mediální bubliny i jejich osobní tipy pro mladé designéry, kteří chtějí dobýt svět a jít s dobou.

Termín: neděle 12. 5., od 13:00 do 14:00
Místo: 44. budova, Areál Svit (Vavrečkova 7029, Zlín)
Diskuze bude probíhat v CZ jazyce

KUMST: Nad čím přemýšlí designéři zítřka

Jsou to materiály, inovativní postupy či mezioborová spolupráce, které designu zajistí, že obstojí i v budoucnosti? Co designér musí zvažovat, aby design nebyl pouze povrchním objektem, ale přínosným produktem pro potřeby cílového uživatele? A je vůbec možné uživit se kreativní tvorbou, když jsou nároky na designérstvo čím dál větší? To a mnohem více s námi budou sdílet designéři tvořící pod kreativním hubem KUMST, který tvůrce podporuje fyzickým zázemím ale i mentoringem a praktickými tipy pro komerční aplikaci jejich návrhů.

Termín: neděle 12. 5., od 14:30 do 15:30
Místo: 44. budova, Areál Svit (Vavrečkova 7029, Zlín)
Diskuze bude probíhat v CZ jazyce