Fashion Show’s

 

FASHION SHOW: FUTURE IS SPECTRUM!

Hlavní festivalová Fashion Show pod názvem Future is spectrum! představí designéry nejen z Česka. Koncept Fashion Show jubilejního ročníku se zakládá na ideji, že budoucnost není lineární cesta, ale dynamické spektrum možností. Tato dynamika spočívá v různorodosti a možnostech, které lze vnímat podobně jako barvy v optickém spektru. Každý bod spektra představuje potenciální realitu a ukazuje rozsáhlou a neomezenou povahu toho, co nás čeká.

Fashion Show vybízí k tomu, abychom o budoucnosti módního průmyslu přemýšleli skrze různé perspektivy a současně si byli vědomi technologického pokroku ve spojitosti s nahlížením na společnost, její pokrok a vývoj. Venkovní přehlídka se uskuteční v pátek 10. května na platformě 14/15 Baťova Institutu.

Upozornění: Fashion Show je open-air akcí (pod širým nebem), doporučujeme zvážit vhodnou volbu oblečení. Na místě zároveň prosíme o dodržování všech pokynů organizačního týmu.

  • Kdy: pátek 10. 5. v 20:30 hod
  • Kde: platforma Baťova institutu 14/15 
  • Přístupnost: bezbariérový vstup

Vstup:

sezení – základní vstup 300 Kč

sezení – student 250 Kč

sezení – ZTP 50 Kč

stání – základní vstup 250 Kč

stání – student 200 Kč

stání – ZTP 50 Kč


Kdo se na přehlídce představí?

Tereza Helánová

Tereza Helánová je návrhářkou a studentkou Ateliéru designu oděvu ve Zlíně. Návrhářství a tvorbě oděvů se věnuje od studia SSUD v Brně. Její styl klade důraz na technologické zpracování a konstrukci oděvů. Při tvorbě kolekcí se nechává inspirovat osobním životem a aktuálním děním ve světě.

Kolekce: LADA
Kolekce Lada se tématem opírá o problematiku onkologického onemocnění prsu. Kolekce je zahalena do růžových odstínů a na oděvech je použit autorsky navržený potisk. Motivy potisků krývají snímky z histologického vyšetření tkání, které se provádí pro nalezení ložisek nádoru. Odebrané vzorky se následně barví, a tím získají svou identickou, růžovou barvu. Autorka také experimentovala s vývojem nového materiálu – bio couture. Jedná se o tvorbu oděvního materiálu z kolonie bakterií a kvasinek scoby ( známé jako kombucha). Tento udržitelný směr nových, přírodních materiálů vnímá jako zásadní pro budoucnost. Oděvy nenesou pochmurný průběh onemocnění, naopak představují ženskost, odhodlání a sílu pacientek, které podstupují, nebo podstupovaly onkologickou léčbu.


Pavel Mikliš

Pavel Mikliš je studentem druhého ročníku ADO UTB ve Zlíně. O módu a design se zajímá od doby, kdy se hlásil na střední školu, původně jako nadšenec do architektury a interiérového designu, poté přešel k oděvu dost spontánně. Nejspíš díky téhle zálibě jsou jeho oděvy více o formě než funkci.

Kolekce: HOMMAGE À TOI
HOMMAGE À TOI – Na tvoji počest: je inspirována konkrétní osobou a vztahem k ní. Prvotní myšlenky se ubíraly k vytvoření dezénu, který by nejlépe charakterizoval emoci, kterou ve autorovi daná osoba vyvolává a jistým způsobem ji oslavuje. Od prvotních geometrických návrhů postupoval k inspiraci u květin, kdy si položil otázku, která květina je pro daný vztah signifikantní. Výsledkem je abstrahovaný narcis v plošném potisku, který je následně variován barvami a měřítkem samotných květů. Příběh kolekce jako celku spočívá ve vývoji vztahu a jeho proměn. zdrojem inspirace byla legenda o Narcissovi, jež reflektuje příběh o l sebereflexi, uvědomění a varuje před následky vlastních činů. Sám autor do kolekce infiltroval svého vnitřního narcise, který proces tvorby ovlivnil. Filosofie této kolekce definuje vztah z dlouhodobého hlediska a snaží se o jeho zachování i do budoucna. To reflektují právě narcisy odkazující k mladému muži, kterého žádná budoucnost ve výsledku nečeká. Jde tedy svým způsobem o varování a alegorii na lidský charakter.

Terezie Kožíková

Je studentkou ADO UTB. Za sebou má již už jednu uměleckou školu a tou je UMPRUM v Uherském Hradišti se zaměřením na stejný obor. V budoucnu by se chtěla věnovat kostýmové scenografii v divadlech.

Kolekce: Vidím tě – Metamorfóza
Barva duhovky je sice dána geneticky, ale nezůstává však stejná od narození až do stáří. Dokonce se může v průběhu života změnit. Je totiž běžné, že světle modré oči novorozenců do prvních tří let života ztmavnou, což je dáno tvorbou melaninu pod vlivem slunečního záření. Každá barva očí je spektrum, které v nás lidech evokuje různé pocity a nebo si na nich budujeme charakter. V její práci se snaží o převtělení každé charakteristiky barvy očí do modelů.

Karin Elízová

Karin Elízová je studentkou magisterského oboru na Vysoké škole výtvarných umění. Jednoduché střihy, rovné linie a geometrizující tendence – to všechno se odráží v její dlouhodobé fascinaci moderní architekturou a dekonstruktivismem.

Kolekce: “MESH”
V její nové kolekci s pracovním názvem “0010“ propojuje techniky současné a minulé. 3D tisk a plstění s pletením. Myslí si, že v budoucnosti bude důležitá právě synergie nového s tradičným. Aby si jednotlivé entity zachovaly svou autenticitu například i nedokonalým zpracováním lidskou rukou.

Kateřina Klozová

Kateřina Klozová je studentkou Technické univerzity v Liberci, kde studuje na navazujícím magisterském studium Design oděvu. Má blízko k technologiím jako je pletení, tkaní či tisk. Ve své tvorbě se věnuje především technologiím sublimačního tisku, tvorbě vzorů a experimenty s netradičními materiály pro textil a oděv.

Kolekce: UGLY
Oděvní kolekce je inspirovaná brojlerovými kuřaty. Tvarově je zaměřena na nadměrné objemy na oděvech spojené s řasením. Kolekce je doplněna autorskými sublimačními tisky a taktéž pleteninami. Zároveň by kolekce měla poukazovat na myšlenku sebelásky co se týče ženského těla a sebepřijetí. Oděvní kolekce je doplněna o šperky z kolekce Ferdda, kde je zpracováno odpadní peří ze slepic a kohoutů, které se v průmyslové výrobě dál nezpracovává a slouží pouze jako hnojivo pro zemědělské účely. V kolekci autorka přemýšlela o konceptu budoucnosti, ve které by na ženy již nebyly kladeny určité “společenské předpoklady”Tato kolekce si tak pohrává s ošklivostí a její hranicí jako takovou. V kolekci se autorka snažila zpracovat vlastní emoce a pocity, taktéž urážky spojené s vnímáním vlastního těla okolní společností. Co nás v budoucnu čeká?

Jakub Mikulášek

Jakub Mikulášek je studentem oděvní a textilní tvorby na FUD UJEP. Jeho práce je aktuálně zaměřena na tvorbu s důrazem na originalitu a koncept. Baví ho objevovat nové nekonvenční cesty, odvracet se od tradičního krejčovství s respektem a experimentovat s myšlenkou, která se k oděvu váže. Rád hledá inspiraci z filozofických či psychologických podnětů nebo v abstraktních představách, které přenáší do hmotné podoby.

Kolekce: UNLEASHED
Oděvní kolekce se zaměřuje na konfrontaci nitra člověka se zažitými tendencemi
odívání a pocitem nepřijetím dnešní společností. Kolekce cílí na hledání cesty k autenticitě a vyjádření své individuality, která je pro nás a naši budoucnost důležitá. Cílem bylo zachycení procesu odkrývání jedince z pomyslné ochranné schránky a odkrývá své pravé já , které skrývá před širokou společností. Otevírá se tak světu a odhaluje, kdo doopravdy je bez obav z odsudku nebo nepochopení.

Zuzana Vrábeľová

Pochází ze Slovenska ze Starej Haliče, avšak momentálně žije ve Švédsku, kde studuje magisterský programu. Ve svojí práci často pracuje s materiálem experimentálně a hledá nové exprese v řemeslných technikách. V suoučasnosti se suoustředí hlavně na experimentální úpletovou tvorbu. Dominantní témata v její tvorbě jsou: ženskost, brutální fyzikality, sexuality a neidealizované ženské formy.

Kolekce: Birds of Omens
V mnohých kulturách lidé věřili, že ptáci jsou posly bohů a snášejí nám na zem dobré i zlé znamení z budoucnosti. Kolekce si s touto ideou hraje a dekonstruuje ji pohledem světa, který je antropocentrický a exploitativní k ostatním druhům a k přírodě. Snesli by se dnešní ptačí posly vůbec na zem? Jaké poselství by přinesly? Vyslechli bychom je?

Valerie Vrbová

Valerie Vrbová je studentkou na pražské UMPRUM v ateliéru Designu oděvu a obuvi. Už od malička poznává sebe a svět skrze umění. Chce tvořit oděvy, které mají smysl, pomáhají společnosti a přináší změnu. Mezi autorčiny práce patří projekt UNIQUE CLIENT, ve kterém vytvořila oděvy pro Katku, které byla v souvislosti s rakovinou odebrána končetina. Jako další nedávný projekt lze uvést kolekci Atopé, ve které se zabývala problematikou citlivé ekzematické kůže. Snažila se tuto nemoc pochopit a vyřešit problémy někoho, kdo se necítí dobře ani ve své vlastní kůži. Oděvy navrhla z jemných, přírodních a nedráždivých materiálů se švy umístěnými na vnější části oděvu.

Kolekce: HapSen
Budoucnost se autorce jeví jako osamělá, ohromující a zapomínající na člověka. Tato kolekce má poukázat na to, že budoucnost je o spojení a souznění, vzájemné pomoci a empatii. Jediná cesta, je společná cesta. Pokud se odcizíme sami sobě, co zbyde? Projekt HapSen má za cíl umožnit nevidomým „vidět“ své oděvy za pomoci haptického vnímání. Plastické vypodobnění tradičních textilních motivů slouží k představě vzorů, jenž má nositel na sobě a dávají mu tak možnost vytvářet si svůj vlastní styl a image,   Kolekce tvořená z dámských i pánských modelů hledá inspiraci v japonské filosofii Wabi-sabi. Její stěžejní idea krásy v nedokonalosti odkazuje na příběhy lidí, kteří i přes svůj „handicap“ mohou žít svůj nejlepší život. Autorka zde vnímá určitou šetrost a intimitu doteku ve spojení s přírodou. Projekt tvoří ve spolupráci se studentkou Žofií Soldánovou, a nezaměřuje se pouze na problematiku oděvního charakteru. Projekt spojuje tvůrce napříč několika obory, kteří se sdružili s jediným záměrem, vylepšit životní úroveň nevidoucích za pomoci designu.

Marija Petraityte

Marija Petraityte je začínající litevská módní návrhářka. V posledních letech získává své odborné znalosti v oblasti módy. Získala bakalářský diplom v oboru módní návrhářství na Akademii umění ve Vilniusu a ještě předtím získala titul AP v oboru udržitelný módní design na Kodaňské škole designu a technologie. Její návrhářský jazyk směřuje k rozvoji budoucích vizí pro oděvy. Nejvíce ji inspiruje organická forma přírody, historie a metafyzické filosofie – to vše se prolíná do jejích návrhářských procesů. Své práce vystavovala v Nizozemsku, Polsku, Číně, Velké Británii, České republice, Estonsku a Litvě.

Kolekce: „Obyvatelé mechové země“
„Obyvatelé mechové země“ je konceptuální kolekce oděvů, v níž se plynule prolínají prvky starých baltských kmenů s futuristickou perspektivou. Tyto ikonické motivy, inspirované kulturním dědictvím pobaltského regiónu, zejména litevskými mytologickými symboly a starobylými prvky oděvů, jako jsou slunce, měsíc, vlk, luční květiny a užovky, slouží jako vizuální kotvy a zároveň příběhové nitě v rámci vzhledu a šperků. Barevná paleta kolekce odráží zemité tóny převládající v pobaltské krajině, kde se mísí kombinace bílé, černé, šedé, pískových odstínů a kovových tónů bronzu a stříbra. Tyto barvy vzdávají hold nejen přírodě, ale také navozují pocit nadčasové elegance a sofistikovanosti. „Obyvatelé mechové země“ ztělesňují ducha nového futuristického kmene, který je inspirován minulostí a zároveň proměněn budoucností.


Ema Domanická

Jako začínající fashion designer v 1. ročníku magisterského studia se soustředí na vytváření kolekcí, které jsou propojeny s upřímností a emocionální hloubkou. Své umění vnímá jako expresi sebe samé i okolního světa, a proto do něj vkládá silné emoce a pocitovou hodnotu. Do tvorby se snaží vkládat své sebereflexivní myšlení. Její největší inspirace nacházím v přátelích, rodině, ale i v běžných lidech, které potkávám na ulici. Miluje humor a snaží se ho vkládat do tvorby, čímž přináší do světa módy svěžest a zábavu.

Kolekce: ,,Aby ste sa neposrali”
Tato oděvní pletená kolekce se zaměřuje na budoucnost prostřednictvím své upřímnosti a udržitelnosti. Autorka v ní reflektuje to, jak by měla vypadat její tvorba v budoucnosti, přičemž si stanovila prioritou upřímnoste zaměřením na udržitelnost. Využívá techniku pletení k vytvoření ručně přímočarých slovních spojení a vět, které často obsahují vulgarismy, čímž chce zaměřit pozornost na svou autenticitu. Zároveň se snaží o udržitelnost používáním kusů látek a zbytků, které přetváří do vlastní přízeKolekce se skládá z pěti outfitů s barevností, která je energická a pozitivní, čímž kontrastuje s negativními pletenými větami. Celkovým cílem je vyjádřit upřímnost a podněcovat udržitelné myšlení a nefalšovanost iu lidí v budoucnosti.


Kdo nám na fashion show bude hrát?

Glimmer

Šimon Mach alias Glimmer, hudebník žijící ve svém světě, kde hudba není pouhou vášní, ale způsobem života. Zálibu v hudbě a obecně ve zvucích objevil již v útlém věku díky otci, který ho přivedl ke zpěvu a hře na kytaru. Poslouchá „všechno“.


FASHION PERFORMANCE ZNAČKY OUR SHIFT

OUR SHIFT je aktivistický textilní a módní startup, který vznikl v roce 2022 v Kodani. Zakladatelské duo Milan a Barbora si klade za cíl umožnit spotřebitelům i firmám posun k odpovědnějšímu světu prostřednictvím aktivismu a upcyklace textilu. Jedinečná díla značky byla uvedena například ve Vogue, Forbes, nebo i-D Mag, BBC, Rolling Stone. Jako módní značka OUR SHIFT kombinuje design a techniky upcyclingu, aby vytvořili jedinečné upcyklované styly. S jejich inspirativními a aktivistickými slogany a zodpovědně vyrobenými produkty dělají nevyhnutelný změnu v módním a textilním průmyslu. Ve své konzultační činnosti využívají své znalosti a zkušenosti v oblasti nastavování procesů upcyklace textilu a pomáhájí dalším firmám znovu využít jejich nevyužívané textilie. Tím také firmám umožňují nastavit zodpovědnější obchodní modely.

Milan Flíček, spoluzakladatel a kreativní ředitel, absolvoval magisterský program Módní design na Královské dánské akademii v roce 2021. Během studia vynalezl techniku upcyclingu textilu, která se stala základem pro vývoj dalších upcyklačních technik a procesů v OUR SHIFT. Milanova expertíza v oblasti cirkulárního navrhování a technických dovedností při konstrukci oděvů mu mimo jiné zajistily dvojnásobné vítězství v fashion kategorii ZDW.

Barbora Surá, spoluzakladatelka a generální ředitelka, má magisterský titul v oboru Strategic Design & Entrepreneurship na Copenhagen Business School. Její specializace na rozvoj tzv. zelených podniků, cirkulární ekonomiku a holistická designová řešení přináší strategické směřování OUR SHIFT. Díky svému interdisciplinárnímu obchodnímu myšlení je často hostem panelových přednášek a podcastů.

  • Kdy: neděle 12. 5. v 19:00 hod
  • Kde: Podzemní garáže: Platforma 14|15 BAŤOVA INSTITUTU
  • Přístupnost: bezbariérový vstup
  • Vstup: zdarma

Jak vypadaly fashion shows minulé roky?

aftermovie fashion show 2023

Aftermovie fashion show 2022

Jak vypadala Fashion show v roce 2021?