Letos bude Fashion show poprvé LIVE!

6. 5. 2022 | Marie Herynková

V podvečer 8. května 2022 bude na Zlínském zámku zahájení letošní první offline FASHION SHOW. Tahle módní přehlídka bude mít všechno, co se od takové akce čeká: nablýskané přehlídky nejmodernějších modelů a také legendární afterparty na Zlínském zámku. A abychom tě ještě víc navnadili, připravili jsme si pro tebe medajlonky o návrhářích a jejich tvorbě, na kterou se můžeš na této fashion show těšit. 

Michaela Hriňová (AiM)

AiM, značka s charakteristickou image, a to s králíkem ve svém logu. Název AiM je i  slovní hříčka, která má více významů. Oversize siluety, zaměření na detail, symbolika, grafické prvky a absurdita jsou dobře známé elementy jazyka, kterými  značka odvážně komunikuje. Narušení  stereotypu, pocit svobody a unikátnosti, to jsou emoce, které tato značka chce evokovat a přinést svým zákazníkům. Za její estetikou stojí designérka Michaela Hriňová. Michaelina vize svobody je jasně přeložená a komunikovaná skrz její design. Podle její životní filozofie „we should ́t be afraid of standing out from the crowd, and doing things differently in life. Not just in an attempt to succeed, but also for the sake of new experience and the new journey such an approach can bring to us.“

Kolekcia „Don´t forget“ 
Odkiaľ kárčaš… 
kde si… 
A kam ideš… 
Buď hrdý, buď vďačný, pamätaj… 
Je to kus teba!

Miyogiji

Michaela Turanská tvoří pod značkou Miyogiji v Bratislavě. Kolekce, jejíž část si budete moci prohlédnout, je inspirována atmosférou knihy a filmu Duna od Franka Patricka Herberta. Záměr při tvorbě této kolekce bylo přenést atmosféru a estetiku filmu Duna do současného streetwearu. Michaela se Inspirovala náladou filmu a použila prvky jako vázání, strukturované materiály, čisté linie a zvolila monochromatickou barevnou paletu.

Foto reprezentuje oděv z kolekce My life

Petra Famlerová (Famale.official)

Návrhářka Petra Famlerová, která stojí za značkou Famale, ve své tvorbě zachycuje současný  zeitgeist s hlasem mladé generace. Značka vyjadřuje současnou městskou kulturu, mísí hudební odkazy, historické odkazy na subkultury a vhled do trendů. Značka Famale je určena mladé generaci, která je odvážná, drzá a má svůj názor; streetwear se mísí s pánskou krejčovinou. Pro Petru Famler je při navrhování důležitá nositelnost, pohodlí, poutavost a originalita.

Foto: Oliver Obert

Studio 3 (Václav Černý, Vendy Menšíková, Jan Syrovátka)

Studio 3 je kreativní uskupení tří designérů zaměřujících se na fashion design a autorské zpracování textilních materiálů. Ve své práci se zaměřují na témata s hlubším přesahem a pracují také  s oděvní formou, která vychází především z uměleckého prostředí. Oděvní kolekce INFORMEL vychází ze stejnojmenného výtvarného směru a abstraktního expresionismu. Výsledné modely jsou vyjádřením subjektivních pocitů a emocí, které promítli do nekonvenčního zpracování materiálů, pletenin a struktur. 

Šárka Zejdová

Šárka Zejdová je 18ti letá studentka střední školy z Jihlavy s osobním portfoliem @sarkazejdova.wear. Vytváří autorské kolekce, samostatné modely, i kousky na zakázku. Do své práce dává maximum a módu vidí jako umění. ,,V kolekci ‘Za humny’ se promítají posbírané myšlenky, vizuální podněty, oděvy, činnosti a zvyky z vesnického prostředí, to mě k vytvoření inspirovalo. Při vzniku kolekce se vracím do dětství a do míst z mého každodenního života. Každý model z kolekce představuje jiný jev typický pro venkov “ dodává Šárka ke své kolekci. 

Alexandra Kondačová

Alexandra Kondačová je čerstvou absolventkou Ateliéru designu oděvu  na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Její sbírka New Dimension se zabývá myšlenkami Georga Simmela o lidské potřebě zalíbit se a potřebě uznání ze strany společnosti. Je to satira na dnešní dobu, hlavně na způsob oblékání generace Z a na její měnící se hodnoty v digitální době  sociálních sítí.

Tamara Koperová (ADO)

Ve své tvorbě se Tamara snaží vnímat různé tvary a struktury, které rozvíjí na základě určité myšlenky. Při práci s oděvy je pro ni nejdůležitější pracovat se siluetou a různými materiály zároveň.

Desert

V této kolekci se zabývala strukturou, dále také autorským tiskem a vlastním zhmotněním modelů. Hlavní myšlenkou je pomíjivost existence, vyjádřená proměnou přírody. Kolekce vychází z otisků vodní hladiny, které v kontrastu  na satelitních snímcích připomínají pustou krajinu.

Zuzana L’os-Božiková

Zuzana Ľos-Božiková je v současné době studentkou 4. ročníku Bc. v Ateliéru designu oděvu na VŠVU v Bratislavě. Absolvovala už několik stáží – u Andrey Pojezdálové, Miry Saba nebo v Ateliéru módní tvorby na UMPRUM v Praze. Ve své tvorbě se vždy snaží o individuální vyjádření, reaguje na společenské dění a odráží své vnitřní pocity. Úspěch, který si připsala do svého portfolia na konci minulého roku, je její vítězná mikrokolekce ze soutěže Preciosa Master of Crystal, která se konala na podzimním Mercedes Benz Prague Fashion Weeku.

Na nadcházejícím Zlin Design Weeku  představí část své dosud nepublikované bakalářské kolekce, na které momentálně pracuje. Kolekce se zaměřuje na momenty čtyř let studia na škole. Skrz vytvořené oděvy se autorka pokouší vyprávět příběh o zrodu myšlenky v ateliéru až po finální část, kdy nápad nacházíme v komerčním prostoru. Skrze tuto osobní výpověď se také snaží poukázat na moment, kdy si sám konzument neuvědomuje, jak dlouhým procesem musí projít samotný oděv, než se dostane před publikum.

Foto: Jena Šimková

Lukáš Krnáč

LET’S PUNK!

Lukáš Krnáč studoval na ateliéru designu oděvu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Rád kombinuje barvy a rozdílné materiály. Nebojí se svými kolekcemi provokovat a to může být i jedním z hlavních důvodů jeho úspěšnosti. V minulosti se účastnil soutěže Best in Design 2017, ve které vyhrál první místo v kategorii fashion design a zároveň se stal i absolutním vítězem Best in Design 2017.