Domů → Řečníci → Nima Shahinian

Nima Shahinian

Produktový a průmyslový designér, jediný norský kandidát na astronauta

Před 10 lety ve své diplomové práci navrhl novou elektrickou zásuvku, její spirálovitý tvar umožňuje uživatelům "trefit se" do otvorů bez ohledu na to, jakým způsobem zástrčku zasunou. Kromě toho, že zásuvka odstraňuje drobnou každodenní nepříjemnost pro běžné lidi, je vhodná zejména pro lidi se zhoršenou jemnou motorikou nebo špatným zrakem. Je to krásný příklad pozitivního dopadu univerzálního designu na každodenní život nás všech a zároveň jeho byznysového potenciálu. V Norsku platí zákon, že všechny nové veřejné stavby musí využívat řešení, které nejvíc splňují standardy univerzálního designu – tedy každá veřejná budova, která od teď vznikne, bude mít přesně tyto zásuvky a odhadované tržby jsou v řádech milionů norských korun.

Pracoval také pro Lamborghini (model Lamborghini Huracan) a navrhl nejrychlejší gravitační vozidlo na světě.

Přístupnost: překlad do CZ

V současné době je jediným norským kandidátem na astronauta a je součástí Next Step – rozvoj norského kosmického programu s lidskou posádkou posouváním hranic lékařské vědy, technologií a novým vymezením průzkumu vesmíru. Univerzální design je zásadní pro úspěšné delší cesty ve vesmíru (např. na Mars). První lidé, kteří do vesmíru cestovali, představovali určitý „perfektní ideál“, teď už však víme, že na extrémní podmínky ve vesmírném prostředí, nás nejlépe připraví to, když budeme brát v potaz lidskou různorodost – může se stát, že si někdo zlomí nohu a nebude možné ho během pár hodin dopravit do nemocnice, lidé se ve vesmíru budou rodit i stárnout, a proto je potřeba s touto různorodostí pracovat. V současné chvíli je v programu 6 kandidátů s různými pohybovými omezeními, kteří by měli začít testovat prostředí vesmírných stanic.

Zároveň je potřeba brát v potaz, že vývoj vesmírných technologií zásadně ovlivňuje i technologie, které pak používáme v běžném životě, a proto může mít takový výzkum a vývoj zásadní vliv na nás všechny.

Nejrychlejší gravitační vozidlo na světě  → Next Step  →

O přednášce:

informace o přednášce budou brzy zveřejněny

Impact Hub Zlín Jazyk: angličtina