Domů → Porotci → Zuzanna Wójcik

Porotce Best in Design 2023

Zuzanna Wójcik

Kategorie Product&Industrial Design

Výzkumnice a návrhářka textilií zaměřená na haptické vnímání. Specializuje se na projektování a výrobní proces žakárových textilií.

Absolventka Fakulty designu, katedry módy, Akademie výtvarných umění ve Varšavě (2019), magisterského studia textilního designu se specializací na žakárové tkalcovské stavy, průmyslové koberce a sítotisk na Akademii výtvarných umění v Lodži (2021) a druhého magisterského studia na Švédské textilní škole v Boråsu (2022), kde měla možnost pracovat s průmyslovými žakárovými tkalcovskými stavy.

Absolvovala stáže ve studiu JW Anderson v Londýně (2015), v Institutu textilu v Lodži (2020) a v Textiellabu v Tilburgu (2022/23), kde pracovala na projektech s renomovanými umělci pracující s látkami, jako jsou Kustaa Saksi, Jaime Hayón, Hanneke Heydenrijk, Sigrid Calon, KRJST Studio a Arja Kärkkäinen, a pomáhala s programováním a výrobou žakárových textilií podle jejich návrhů.
Za svou diplomovou kolekci věnovanou udržitelným materiálům a přírodnímu barvení látek v kontextu módy (2019) získala stipendium Vogue Poland a cenu Prof. Andrzeje Jana Wróblewského. Za magisterské studium textilního designu získala stipendium a možnost spolupráce se stockholmskou společností Bemz a umělecký pobyt v Lottozero | Textile laboratories v Pratu. Byla finalistkou soutěže Make Me! Mezinárodní designérské soutěže pro mladé designéry na Lodžském festivalu designu (2022) a v mezinárodní soutěži textilního návrhářství The Dorothy Waxman (2021). Získala první cenu v kategorii textilního designu na Trienále mladého textilního umění YTAT a v soutěži Best in Design.

Zúčastnila se výstav Design bez hranic, Kiscell museum, Budapešť (2022) a Galerie Umelka, Bratislava (2023); Dutch Design Week, Eindhoven (2022); Looking Forward, absolventská výstava, Textilní muzeum, Borås (2022); Salone del Mobile, Milano (2022); Materials Edit, Colour Hive x Surface Design Show, Londýn (2022); Väv - Hantverk för alla, Dunkers, Helsingborg (2021-22); Open departments / Closed departments, Centrální muzeum textilu v Lodži (2020-22); Future Man 2052, Brusel Design September (2020).

Profesně se několik let věnovala výuce módního návrhářství a účastnila se hostujících přednášek a prezentací o udržitelné výrobě v oblasti módy. Pracovala také na tvorbě vzorů pro prototypy inovativního textilního potahu proti smogu pro kočárky, navrhování, projektování a realizaci žakárových tkanin pro dekorační povlaky na polštáře, stejně jako na výzkumu technologií, estetických směrů, přízí a výrobních možností pro inovativní výrobky pro těhotné ženy spolu s jejich prototypováním a zavedením do výroby.