Z řad soutěžících, přes bednu až do křesla poroty: „Dobré nápady nevznikajú jednoducho a občas to proste musíte „odsedieť,“ říká Adrián Gubrica

17. 1. 2024 | Daniela Michnová

Desátý Zlin Design Week nechává své brány soutěže pro mladé designéry do 30 let, Best in Design, stále otevřené. Rozšiřuje horizonty umění, vede k inspiraci a naznačuje budoucnost. Jak být jedním z těch, co jej překážky na cestě k cíli pohánějí vpřed a každá výzva skrývá nový začátek a příležitost zazářit? Nejen nad tímto tématem jsme diskutovali s jedním z porotců, Adriánom Gubricou, který si soutěž zažil na vlastní kůži v kategorii Communication Design.

Adrián, co Vás motivovalo se přihlásit do soutěže Best in Design (BiD)?

Jsem celkom soutěživý tip, takže jsem se počas svého štúdia přihlašoval do více soutěží. Přišlo mi vždy prospěšné porovnávat své projekty v konkurenci dalších studentů z různých škol napříč Českem, Slovenskem a zahraničím.

Do súťaže Best in Design som sa preto hlásil opakovane a samozrejme dúfal, že sa raz umiestnim na predných priečkach. A možno to bolo aj tými plagátmi, ktoré každý rok lepia organizátori nad pánske pisoáre v univerzitnej budove U16 Univerzity Tomáša Bati (smích), a ktoré bolo ťažké ignorovať.

Vlevo, vítěz kategorie Communication Design Adrián Gubrica

Co pro Vás hrálo největší roli při rozhodování se do BiD přihlásit? Bylo něco, co vás nechávalo na vážkách?

Samozrejme vyplňovať zdĺhavé prihlášky, čítať podmienky a prerábať každý projekt na špecifické požiadavky súťaže nikoho nebaví, a ak to chce človek urobiť poctivo, tak to trvá aj niekoľko hodín. V prípade, že toho má človek práve veľa, tak to dokáže dosť ovplyvniť rozhodovanie o tom, či sa na to dá alebo nie.

A co byste v tuto chvíli poradil mladým designérům, kteří se potýkají s podobnými pochybami?

Myslím si, že veľa mladých dizajnérov sa okrem vyplňovania prihlášok stretáva aj s tým, že si neveria. A to aj napriek tomu, že sú veľmi talentovaný. Ak by som mal niekomu niečo poradiť, tak aby tieto príležitosti v najväčšej možnej miere využívali, takmer vždy to človeku niečo dá.

S ohledem na Vaši zkušenost podtrženou úspěchem, jak byste popsal, co se ve Vás odehrávalo? (Pozn autora: Adrián Gubrica se stal vítězem Best in Design v kategorii Communication Design v roce 2023, s vítězným designem Mariupol Digital Memorial.)

Prekvapil ma milý, priateľský a profesionálny prístup zo strany organizátorov – čo nie je vždy samozrejmosť. Rovnako možnosť prezentovať svoj projekt vo finále, priamo pred porotcami. Myslím si, že je to skvelý spôsob, ako dať priestor dizajnérom svoj projekt odprezentovať a doplniť to, čo sa už do prihlášky nezmestilo.

Dokážete vypíchnout konkrétní momenty, které Vás soutěží doprovázely a v čem Vás tato zkušenost nejvíce posunula?

Na konkrétne momenty z priebehu súťaže si nepamätám, vtedy sa toho ani veľa nedeje. Asi najviac ma posunula skúsenosť so státím na pódiu pri vyhlasovaní víťazov, kde som zistil, že nejde vidieť na divákov a že pri rozprávaní do mikrofónu ma mimoriadne vyrušoval vlastný hlas (smích). Snáď budem po tejto skúsenosti lepšie pripravený!

Jaké byly reakce okolí? Bývá zvykem, že autor ke slovům zkušenějších kolegů vzhlíží, čí slova Vás potěšila?

Najvýznamnejšie reakcie boli pre mňa tie, ktoré prišli od Ukrajinských študentov, s ktorými som sa mal možnosť poslednú dobu spoznať, a ktorým prišiel môj projekt zmysluplný a dôležitý. Tak isto si veľmi vážim pozitívnu odozvu zo strany mojich spolužiakov a vedenia z ateliéru Digitálneho dizajnu na Fakulte multimediálných komunikácií Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne.

Ve své tvorbě se věnujete společenským tématům, jak jsme již avizovali výše. Jak přistupujete k reflexi těchto problematik ve svých projektech? Co je pro Vás klíčové?

Asi nepoviem nič prevratné, ale dôležité je pre mňa byť hlavne kreatívny a prichádzať s nápadmi, ktoré daný problém prerámujú do takej formy, s ktorou sa ešte užívateľ nemal možnosť stretnúť – a vďaka čomu môže byť pre neho moje riešenie napríklad inšpiratívne, šokujúce, alebo ho môže nadchnúť, pobaviť.

Je něco, co Vaše projekty spojuje?

Asi nie, každý projekt si vyžaduje individuálny prístup. Niekde uplatňujem viacej umelecký prístup, inde zase kladiem dôraz na funkčnosť a prístupnosť.

Zajímají mě také výzvy spojené s propojováním světů designu a počítačového kódování. To je pro laika a možná i umělce jiného ražení španělská vesnice, nebo se pletu?

Myslím si, že pre mnohých je tá výzva v samotnom prepojení týchto dvoch disciplín. Veľa krát som sa stretol s tým, že niekto sa dal na výtvarný smer kvôli tomu, aby nemusel študovať nič, čo má len trochu spojitosť s matematikou. Som pri tom presvedčený, že mnohých dizajnérov by znalosti z programovania v mnohom posunuli (aj v dizajne), otvárali nové možnosti na sebarealizáciu, optimalizovali ich prácu a hlavne by trochu lepšie chápali, čo vlastne navrhujú.

Pri programovaní 3D grafiky (vrátane AR) je samozrejme tých výziev najviac, vyžadujúc znalosti na úplne všetkých frontoch, to ma tom ale osobne nesmierne baví. Viete, aká vie byť lineárna algebra fascinujúca?

Jak Vám prvenství v kategorii Communication pomohlo formovat budoucí směřování Vaší tvorby?

Myslím si, že som sa viacej etabloval ako kreatívny vývojár, a ľudia si ma viacej spájajú práve s touto oblasťou dizajnu.

Vraťme se zpět k Vaší nové roli porotce. Zlin Design Week budete moci poprvé okusit z jiné strany stolu. Jaká jsou Vaše očekávání a na co se těšíte?

Ako asi každý súťažiaci, aj ja som mal tendenciu kriticky vnímať výsledky niektorých súťaží, ktorých som sa v minulosti zúčastnil – obzvlášť tých, v ktorých som sa neumiestnil (smích). O to viac sa ale teším, že môžem tento rok vidieť práve súťaž Best in Design z opačnej strany a vyskúšať si, určite neľahkú, úlohu porotcu. Verím zároveň, že svojím zameraním môžem obohatiť proces hodnotenia.

Než se rozloučíme, máte nějaké motto, myšlenku, která Vás na vaší cestě designem doprovází a mohla by být impulsem pro začínající designéry?

Minule ma mimoriadne pobavil nemecký výraz „Sitzfleisch“ [zicflajš] – ktorým sa v nemčine, okrem „sedacieho mäsa“, pomenúva aj vytrvalosť pri náročných úlohách. Myslím si, že to je aj môj prístup k práci. Dobré nápady nevznikajú jednoducho a občas to proste musíte „odsedieť“.

Malý reminder pro uchazeče na závěr. Na Vaše přihlášky se těšíme, soutěžit můžete v mnoha kategoriích. Přihlašování probíhá až do 4. února 2024, tak se nebojte udělat krok vpřed na Vaší cestě (k) budoucnosti!