„Do budoucnosti nikdo z nás nevidí, přesto se na ní každým dnem aktivně podílíme,” říká hlavní manažerka Zlin Design Weeku Klára Pelcová

25. 11. 2023 | Daniela Michnová

Letošní ročník je speciální nejen již desátým jubileem, ale také novým tématem, které přinese spoustu nových impulzů a inspirace. Na festivalu samotném se podílí bezmála 63 nadšenců, my se však společně podíváme na to, jak vidí budoucnost festivalu vedoucí duo, projektová manažerka Klára Pelcová a programový ředitel Ondřej Staněk.


Když byste měli popsat Zlin Design Week (ZDW) ve 3 slovech, co se vám vybaví?

K: Mně to jednoznačně evokuje propojení, podporu a všudypřítomnou inspiraci. 

O: Doplním Klárku. Já v tom vnímám mladost, přesah a radost, na které to všechno stojí.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, Zlin Design Week letos slaví 10. narozeniny, co to pro projekt znamená?

K: Projekt má za sebou značnou historii, které je potřeba vzdát hold, a přitom je na místě neusnout na vavřínech, nezaseknout se v nostalgickém oparu a hledět vpřed. Vnímám, že první dekáda nám dokazuje, že bylo skvělým nápadem festival takového charakteru vložit do rukou studentů. Přineslo to projektu mimořádnou kreativitu, která se již desetkrát transformovala jak vizuálně, tak konceptuálně, a přitom zachovala původní myšlenku festivalu beze změn.

O: S Klárkou v tomhle musím zcela souhlasit, vnímám, že i studentské projekty mohou být kvalitní a dlouhodobě udržitelné. Výročí by nám z mého pohledu mohlo přinést uvědomění, co nám projekt přináší, zda je vše správně nastavené, a jestli se ubíráme správným směrem, tedy tam, kde bychom projekt chtěli vidět za dalších 10 let.

Než nakoukneme do budoucnosti, vraťme se do minulosti. Který festivalový moment se vám zakořenil v mysli?

K: Ráda vzpomínám na momenty po vyhlášení loňských cen soutěže Best in Design. Mnozí finalisté mi v závěru předali poděkování za to, jak soutěž děláme a že ZDW patří nemalé díky za možnosti, které soutěž účastníkům přináší. Pochvalovali si také to, že ve Zlin Design Weeku jejich projekty dostávají nejen ocenění, ale hlavně hluboké pochopení. A v takovou chvíli víte, že vaše celoroční práce má smysl, protože někomu opravdu pomáhá v jeho tvorbě a kariéře.

O: Klíčových momentů bylo hned několik, ale u všech je společným jmenovatelem samotný tým, který funguje dynamicky a s pokorou. Ten proces tvorby celého festivalu mě velmi inspiruje, neboť je to neustálé vyhodnocování a balancování mezi tím, jaká jsou očekávání návštěvníků i týmu, a tím, co netradičního a nového jsme schopni zrealizovat.

Nakousli jste otázku týmové struktury. Letos sledujeme mírnou obměnu ve vedení festivalu, čeho se změna týká?

K: Změna nastala v pozici „projektový manažer“, kterou jsem po Jitce Smolíkové, po čtyřech letech převzala. Jitka s námi však nadále zůstává a festival tvoří z křesla dramaturgyně. Společně se stálým programovým ředitelem, Ondrou Staňkem, tvoříme tematické a programové zasazení projektu. 

O: Tato změna byla přirozená, navazuje na skutečnost, že Zlin Design Week je stále z 95 % projektem studentským. Každý rok se tak v týmu vymění až polovina členů (a to na hlavních pozicích i v jednotlivých programových týmech), neboť někteří už dostudovali a jiní zase studovat začali.

Říká se nová krev, nová budoucnost. Letošní ročník budoucnost poodkrývá, co to znamená pro návštěvníky?

K: FUTURE IS, to je téma, které pokrývá celou myšlenku festivalu. Kopíruje mou odpověď v úvodu, kdy jsem zmínila, že je potřeba hledět vpřed. Téma budoucnosti může na první pohled působit abstraktně a tajemně, to mě na tom baví. Do budoucnosti nikdo z nás nevidí, přesto se na ní každým dnem aktivně podílíme. Pro každého má toto spojení jiný význam, probouzí v nás něco jiného a to je na tom inspirativní. Jak v nových začátcích, nových výzvách, tak v možnostech projevu kreativity.

O: Opět doplním Klárku, téma nám dovoluje otevřít otázky, které jsou součástí nadcházející doby. Ať už to je budování odolného vztahu mezi námi a naší zemí, využití nových technologií v oblasti designu, nebo i nadále otázky týkající se přístupnosti. Což je pro nás trochu paradox, oslavovat 10. ročník festivalu a zároveň spekulovat o budoucnosti. Provázat minulost a současnost s budoucností je však ideálním prostředkem pro komplexní vyhodnocení a reflexi v nejrůznějších tématech nejen v oblasti designu. Máme možnost budoucnost predikovat a konstruktivně ji vytvářet, a přesto si musíme být vědomi, že je to budoucnost sdílená námi všemi. Proto otvíráme budoucnost se starostlivostí o sdílený prostor jak fyzický, tak i ten digitální.

Můžete nám prozradit, jak se to projeví v programových částech festivalu? Chystáte novinky?

K: Novinky budou. Návštěvníky však chceme ještě trošku napínat, ale pod pokličkou se skrývají například dvě fashion události, které budou jedinečně a osobitě reagovat na téma budoucnosti v různorodém až spektrálním podání českých a zahraničních designérů. Nebudou chybět ani výstavy a tematické diskuse.

O: Co možná bude překvapivé, tak v rámci letošního ročníku nebudeme pokračovat v programovém formátu Konference, tu jsme vyhodnotili jako neudržitelnou, a ne příliš atraktivní pro návštěvníky festivalu. O zajímavé řečníky však nebude nouze, v průběhu roku i během festivalových dní vás bude zásobovat inspirativním obsahem vymazlená Design KANTÝNA. S uveřejňováním bližších programových částí bych ale ještě počkal. Kdo nás bude sledovat na sociálních sítích, nic mu neunikne.

Těmito slovy se s Vámi rozloučíme, můžete s námi netrpělivě vyhlížet, co budoucnost přinese nejen Zlin Design Weeku, ale především designové komunitě a veřejnosti.

Klárko a Ondro, děkuji Vám, že jste si udělali čas a přiblížili jste koncepci.

Na Vás, naše příznivce, se budeme těšit ve dnech 8.-14. května 2024 ve Zlíně.


Klára Pelcová

Klára Pelcová je studentkou marketingových komunikací na Fakultě multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Během raných let studií odstartovala své působení v neziskových projektech a kampaních. Později se začala orientovat na kreativní koncepty a produkční zaštítění projektů. Ve Zlin Design Weeku působí třetím rokem, čerstvě v roli projektové manažerky. V práci se snaží věnovat pozornost inovativním a rozmanitým prvkům marketingové komunikace, které mají bourat „zajeté koleje“. 

Mgr. et. Mgr. Ondřej Staněk

Působí na vysokoškolské půdě a v systému kulturních a kreativních projektů s důrazem na kreativně a programově strategické a dramaturgické řešení projektů, udržitelnost týmu a produkce, a programovou koordinaci eventů. Jeho odborný background se nachází v oborech management v kultuře, teorie interaktivních médií, uměnovědná studia, estetika a filosofie umění, architektury a designu. Do oblasti jeho teoretického zájmu spadá design a architektura, starostlivé plánování, vizuální koherence a mezioborová spolupráce v oblasti KKO.