Známe finalisty Best in Design ‘23. Kdo si letos odnese titul?

20. 4. 2023 | Martin Janotka

Best in Design je mezinárodní soutěž pro jednotlivce nebo kolektivy ve věku do 30 let. Ve hře jsou nejen finanční odměny od 200 do 1 500 eur, ale především obrovská příležitost získat zpětnou vazbu a porovnat se s mladými designéry z celého světa.

Rádi bychom ti představili finalisty a porotu soutěže Best in Design letošního Zlin Design Weeku. Finalisté se představují ve čtyřech kategoriích: Product & Industrial Design, Communication Design, Fashion Design a Service Design.

PRODUCT & INDUSTRIAL DESIGN

Kategorie zahrnuje design produktů, design interiéru a nábytku, design nástrojů a zařízení a další..

Porotci Product & Industrial design: BÜRO FAMOS, KRISTÝNA MIKOLÁŠKOVÁ A TEREZA DROBNÁ, JOSEF ROZEHNAL NAHAKU + DATART

MICHAL ZMEK – BRUNCH COLLECTION

Brunch collection je jeho diplomovou prací. Jedná se o ucelenou kolekci mobiliáře do exteriéru, orientovaného především do kavárenského sektoru. Součástí kolekce jsou židle, lounge křeslo, nízký a vysoký stolek. Celý soubor nábytku spojuje jedna technologie výroby, a to podélně naříznutá trubka, která je následně ohnuta do požadovaného tvaru. Kolekce je vyrobena z odolných materiálů, které jsou schopny odolat nepříznivým povětrnostním podmínkám. Primárním materiálem je ocel, ať už ve formě trubky či plechu. Sekundárním poté překližka určená do exteriéru a látka.

TIMEA KEPOVÁ – TONICI

Zvířátka – upcyclingové dekorace jsou vyráběný z vadných kusů sedáků židli od firmy TON, které by se již dále nedaly využít. Spolu s krabičkou vznikají výlučně z vyřazených polotovarů z výroby. Díky myšlence a snaze vdechnout polotovarům nový život teď dokážou být společníky v interiéru. Koho jste si našli v krabičce? Je to HUSTON, DELFTON, PAPTON nebo BAŽTON? Cílem tohoto projektu byla snaha o zrecyklování prvků, které se dále nedají využít. Zvířátka se tak stávají společníky a zároveň jsou příkladem toho, že dnešní svět potřebuje tvořit ve prospěch ekologie.

ZUZANA WÓJCIK – TOUCH THE TEXTILE

Touch The Textile je projekt zasazený do praktického výzkumu designu, který zkoumá složky tkací techniky ve vztahu k hmatatelnosti textilií tak, aby se maximalizoval jejich haptický výraz. Vazby, kvalita přízí a struktura vazby může výrazně přispět k vytváření hmatových vjemů na základě textury, ale v oblasti textilního designu je toho skutečně málo. Proto Touh The Textile přispívá k oboru zkoumáním možností designu a potenciálu vytváření širokých škál hladkých a hrubých textur v rámci techniky tkaní se zaměřením na haptiku vnímání. Projekt odhaluje vzájemnou závislost složek haptického vnímání ve vztahu k interakci s textilními předměty. Tvar, měřítko a vzor vedou interakce a pohyby rukou a barva láká uživatele, aby se k objektům přiblížil nebo je informuje o očekávaných hmatových vjemech. 

communication design

Kategorie zahrnuje design grafiky a ilustrace, nová média, vizuální komunikace a intermedia, webové animace a další…

Porotci Communication design: VASJEN KATRO, JOHANNA HAMMER a KAROLÍNA KRUPIČKOVÁ

ADRIÁN GUBRICA – MARIUPOL DIGITAL MEMORIAL

Dne 24. 2. 2022 začali přicházet o život nevinní lidé ve městě Mariupol, které začala bombardovat ruská armáda. Projekt Digitální památník Mariupol si klade za cíl tyto příběhy najít, uchovat a jejich formou znovu vynést na světlo děsivé dopady války na obyčejné lidi. Zároveň se snaží vytvořit alternativní památník obětem, který v době realizace nelze fyzicky vytvořit v samotném městě a pravděpodobně to během ruské okupace ani nebude možné. Samotný projekt je interaktivním webovým zážitkem, v němž se uživatel ocitá v surrealistickém Mariupolu, kde formou létajícího světla ovládaného myší vyhledává jednotlivé příběhy, které jsou náhodně umístěny mezi nahromaděnou, nikdy nekončící zástavbou zničených budov.

JULIE DÍTĚTOVÁ – PROGRAMMING PATTERNS

Projekt Programming Patterns je experimentem, který využívá neuronovou síť StyleGAN 2 ke generování vizuálních dat, jejichž tvarosloví se odvíjí od reálných motivů církevních tkanin z 18. století. Tyto tkaniny pochází z nově vznikajícího online archivu, na kterém autorka spolupracuje. Projekt započal statickým a hmatatelným archivem církevních tkanin a vyústil v systém schopný v relativně krátkém čase generovat nespočetné množství (miliardy) originálních virtuálních vzorů.

TIM STANGE, FABIAN MEYER – DORTMUND, HAMBURG- EIN INTERVIEW UND AUSTAUSCH MIT BUREAU JOHANNES ERLER

Kniha je rozdělena do dvou částí. První část knihy obsahuje rozsáhlý rozhovor s německým designérem Johannesem Erlerem. Druhá část pak představuje případovou studii jednoho z jeho projektů corporate designu. Případová studie ukazuje všechny různé prvky, jako jsou varianty loga, plakátové kampaně a nový web. Dále vyvinuli systém založený na barevných stránkách v různých velikostech. Tyto stránky obsahují další informace o prvcích korporátního designu a také citáty od Johannese. Fungují také jako oddělovače kapitol mezi různými částmi značky.

FASHION DESIGN

Kategorie zahrnuje design oděvu, design textilní tvorby, design obuvi a galanterie, design šperků a další…

Porotci Fashion design: KAROLÍNA ČECHOVÁ, BRANKO POPOVIC

JANA VATERKOVÁ – INTERSECTING

V uměleckém výzkumu se pozornost soustředí na užitný předmět jako nástroj, který je určený k (po)užití. Zkoumá několik fúzí designu v rámci textilní tvorby od modernismu po současnost, které mají dopad na společnost při vytváření osobního a kulturního narativu. Fascinuje mě digitální řemeslo, které pohání základy tradičního, a mým záměrem je, aby došlo k fúzi originálního designu s využitím principů digitální technologie – spojení tradičního řemesla se současným. Snaží se objasnit myšlenku projektu, a to pojem „celistvosti“ v designu. Pod touto formulací chce Jana poukázat na design jako na otevřenou lidskou záležitost a zájem o kvalitu či výběr předmětu.

KATARÍNA MYDLIAROVÁ – MATERIALS STUDIO POP. UP VOL 2

Materials studio přináší virtuální módní zážitek pro novou generaci. S tímto projektem se Katarína zaměřila na rozšířenou a virtuální realitu a přinesla udržitelnost s technologiemi a zábavou na jedno místo. Protože nám technologie pomáhají snižovat módní stopu, studio Metarials je tu od toho, aby vzdělávalo lidi o tom, jak a kde se můžou setkat s digitální módou a jaká jsou její pozitiva. Všechny digitální kousky nošené ve virtuálním světě jsme přenesli do fyzických kusů a návštěvníci si je mohli vyzkoušet a porovnat, jak digitální oblečení reagují ve srovnání s reálným oblečením. Samotná kolekce je inspirována dystopickým světem dun a rezidentního zla ovlivněného křesťanskou církví. Každý oděv je vyroben pro každou postavu v našem vymyšleném světě, kde je všechno možné.

MARIJA PETRAITYTE – COLLECTION DISTANCE FROM A POINT

Objevení charakteristického stylu nebo individualistického přístupu vám umožní cítit se silnější v konkurenčním módním průmyslu. Výzkum ukazuje, že návrhy, ve kterých dominuje interakce pružných linií a tvarů jsou vnímány jako živý objekt. Finální kolekce DISTANCE FROM A POINTmá za vlastnost přirozenost, organičnost, dekonstrukci identifikovanou v sebeanalýze kreativity výzkumné práce, integrované historické detaily, jako je šněrování, archaičnost a viditelnou proměnu. Kolorit je udržován v odstínech tmavých a teplých zemitých tónů. Kolekce balancuje mezi avantgardní a nositelnou módou.  Tato kolekce oděvů je vytvořena tak, aby byla vysoce kvalitní, poutavá a také nositelná – díky tomu budou návrhy udržitelnější a budou mít vyšší hodnotu.

Service design

Kategorie zahrnuje komplexní návrhy procesů, technologií a interakcí, které řídí poskytování služeb

Porotci Service design: BORI FEHÉR, LADISLAVA ZBIEJCZUK

ALINA KARL – ALLY

Představte si, že je vám 75 let. Vaše tělo a vnímání se posunulo a vy pravděpodobně budete vnímat produkty a služby jinak. V pozdějším životě se to dotkne nás všech. Jak můžeme vyhnout se ageismu a designu bez zaujatosti? ally je přístupná aplikace, která umožňuje seniorům ukládat akce, které často používají na šest různé značky NFC. Produkt umožňuje seniorům samostatně řešit obtíže související s věkem v jejich každodenním životě nastavením značek a jejich vyvoláním, když zažijí omezení. Mohou se tak autonomně rozhodnout, jak a kdy potřebují podporu.

MATĚJ MALECHA – KOMPAS UDRŽITELNÉHO PODNIKÁNÍ

Firma, ve které Matěj pracuje, se už několik let orientuje na téma udržitelnosti. Naprosto zásadní je pro ně koncept Doughnut Economics, který ukazuje, že hlavní výzvou udržitelnosti je nacházet cesty, jak všem lidem na planetě zajistit důstojný život způsobem, který nepovede k překračování ekologického stropu. Pracovat s tímto globální modelem v kontextu designového studia nicméně ale moc nejde. Matěj s Filipem si dali za úkol najít způsob, jak model upravit tak, aby se s ním dalo pracovat na klientských projektech. Do tvorby se také snažili zapojit dobrovolníky, hlavně z řad designérů*ek a expertů*ek specializovaných na udržitelnost. 

TEREZA VAŠKOVÁ – thyU APLIKACE

Tereza přišla s návrhem e-health mobilní aplikace, která vznikla v roce 2022 po uvědomění si, že 1 z 8 žen trpí onemocněním štítné žlázy. Ona je sama jedna z nich. Přestože existuje spoustu aplikací na monitoring zdraví a well-being, není v Česku žádná aplikace či platformu pro osoby diagnostikované dysfunkcí štítné žlázy. A to je na čase změnit. Skrz aplikaci může uživatel přehledněji monitorovat své užívání léků, trackovat svoje symptomy a sledovat jejich vývoj v čase – díky tomu pak může lépe konzultovat svůj stav se svým endokrinologem a chápat své tělo. Hlavní cíl aplikace je nastartovat digitalizaci krevních výsledků a archivaci v telefonních zařízeních. 

Logo aplikace thyU je inspirováno tvarem samotného orgánu štítné žlázy, ale také motýlem – aby se nemocní mohli cítit během své léčby svobodněji.