Vítězné práce finalistů soutěže Best in Design 2022 míří na showroom Salonka do Bratislavy

14. 12. 2022 | Michaela Srbková

Zlin Design Week se stal partnerem  mezinárodního projektu Salonka 2022 – the Visegrad feature, který v prosinci v Bratislavě představí formou showroomu výběr designérů z ČR, Polska, Slovenska a Maďarska. Showroom českých designérů, mezi kterými se objeví i finalisté mezinárodní soutěže Best in Design 2022, proběhne od 17. do 21. prosince.

Salonka je salón lokálního umění, dizajnu, knih a dobrot, který se nachází ve Staré tržnici. Pod jednou střechou budou mít návštěvníci ve vybraných dnech, od 7. prosince do 21. prosince možnost zakoupit originální dárky pro své blízké, a zároveň tak svým nákupem podpořit lokální značky, ať už malé či velké, vydavatelství, řemeslné výrobce potravin a umělce. V prostoru se po čas trvání trhů vystřídá více než 300 prodejců.

Český showroom proběhne konkrétně v termínu 17.- 21. 12. 2022, kdy budou představeny práce českých finalistů soutěže Best in Design 2022, podívat se na ně můžeš i Ty. Soutěž Best in Design je pořádána v rámci festivalu Zlin Design Week, který vzniká pod záštitou Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati. Pokud jsi o finalistech soutěže Best in Design 2022 ještě neslyšel, pojďme si je a jejich práce znovu připomenout.

Petra Kmošťálková

Petra Kmošťálková navrhla sadu porcelánových talířů Hettie pro lidi s nejrůznějšími handicapy a specifickými potřebami vyžadující individuální přístup a speciální pomůcky. Porcelánové talíře se vymykají stereotypu nevkusných plastových a vizuálně zanedbaných pomůcek a přináší tak možnost důstojného stolování. V soutěži Best in Design získala 3. místo v kategorii Product & Industrial Design.

Karla Gondeková & Karolína Matušková

Autorky, jež jste mohli slyšet nejen Brně na Design KANTÝNA delivery a pokud máte děti, je možné, že Vám jejich práce prošla přímo pod rukama. Karla Gondeková & Karolína Matušková společně vytvořily webovou platformu Listovatel, která distribuuje pracovní listy pro děti od 7 do 11 let, dává prostor pro vlastní názor a rozvíjí kreativitu, která není omezena daným vizuálním prostředím digitálního světa. Autorky získali nejen 1. místo v kategorii Communication Design, ale staly se i absolutním vítězem soutěže.

Johana Kasalická, Markéta Vašíčková, Karolína Krupičková, Johanna Hammer, Veronika Soukupová

Johana Kasalická, Markéta Vašíčková, Karolína Krupičková, Johanna Hammer, Veronika Soukupová vytvořily společně publikaci Novy Zine, která slouží jako platforma pro prezentaci a vyjádření progresivních autorů a umělců. Spojuje kulturně smýšlející liberální společnost, nezávisle na komerčních cílech. Novy Zine je oslavou české kultury, umění, módy a designu, kterým dává mezinárodní rozměr, s inkluzivním a rozmanitým obsahem. Témata publikace přesahují do sociálně-politické problematiky a snaží se tak čtenáře přivést k zamyšlení a vnitřní diskusi. Publikace je designována tak, aby přinesla čtenářům unikátní zážitek z tištěné i digitální formy: implementuje digitální vrstvu AR, díky níž může čtenář vidět navazujicí digitální obsah. Získaly 2. místo v kategorii Communication Design.

Milan Florian Flíček

Milan Florian Flíček vytvořil kolekci F*cking Stop Burning Clothes  inspirovanou studentem Janem Palachem, který se 16. ledna 1969 upálil na protest proti potlačování svobod. Ve 21. století módní průmysl celosvětově pálí 94 milionů tun oblečení ročně. Kolekce slouží jako první aktivistický čin, vyzývá ke změně a zvyšuje povědomí o dané situaci. Proč vůbec mluvíme o udržitelnosti, když se oděvy, látky (i ty, které byly „udržitelně vyrobeny“), pálí po milionech tun? Látky z „deadstocku“ jsou upravené technikou „Fire-Piping“, která vytváří dojem ohně. Upcyklační technikou nabízí autor řešení, jak předejít pálení oblečení, a tím ukončit jeho nadprodukci. Získal 1. místo v kategorii Fashion Design. 

václav černý

Jak už název kolekce napovídá, kolekce IDENTITA Václava Černého vznikla autorovým zkoumáním vlastní identity, ze které vychází tvarosloví a barevnost oděvních objektů. Kolekce plná výrazných barev a neočekávaných tvarů využívá unikátní materiál – autorsky zpracované pleteniny zhotovené na ručním pletacím stroji Dopleta. Získal 2. místo v kategorii Fashion Design.

kristýna lovasová

Zamýšleli jste se někdy nad sebeprezentací na sociálních sítích? Všimli jste si, že většina lidí ukazuje na odiv pouze svou přední část těla, jako by ta zadní vůbec neexistovala? Nad tímto fenoménem se ve své kolekci Textile Manifestoes, Fake perfection zamýšlí Kristýna Lovasová. Inspirací jí byla vlastní selfie: zamýšlené reprezentativní podání bylo po nahrání rozrastrované. To autorku přivedlo k otázce, proč se všichni snažíme o naprostou dokonalost a nepřiznáme své chyby, když ani my, ani technika dokonalé nejsme? Myšlenku transformuje nejen grafickým zpracováním Kryštofa Nováka, ale také oděvem samotným. Získala 3. místo v kategorii Fashion Design.

kristýna mikolášková & tereza drobná

Kristýna Mikolášková & Tereza Drobná dostaly během pandemie COVID-19 nápad vytvořit kolekci bytových doplňků Scene Collection. Pocit izolace a vyhoření přiměl autorky hledat únik z reality a vytvořit si vlastní prostředí, místo, kde by se cítily dobře. Kolekce stolků, skleněných váz, stojanů na knihy a misek odkazuje na architektonické fragmenty nebo scénografické kulisy. To umožňuje vytvářet rozmanité kompozice, reagující na potřeby a fantazii uživatele. Celá kolekce se nese v duchu jasných barev, které jsou záměrně zvoleny tak, aby evokovaly radost a štěstí – emoce, které všem během lockdownu tak zoufale chyběly. Získaly cenu Media Award.

Podrobný program a informace k Salonce 2022 nalezneš na jejich webu.