KDE BÝT A CO ZAŽÍT NÁSLEDUJÍCÍ VÍKEND? PŘIJEĎ NASÁT DESIGN DO ZLÍNA!

30. 4. 2022 | Lucie Blahetková

Celý týden od 6. do 13.5. bude ve Zlíně rušno, ty máš jen jeden víkend a nevíš, co z programu si vybrat? Tak mi ti ho trochu přiblížíme! 

PÁTEK 6. 5.

ODPOLEDNE

Na to, co tě v následujících dnech čeká, tě nejlépe připraví vernisáž výstavy 100 let zlínského designu. Díky projektu, který mapuje fenomén zlínského průmyslového designu, totiž nejlépe nasaješ místní atmosféru a dění. První část výstavy se představí od 16:00 na 14/15 Baťově institutu, druhá od 17:00 na 61. budově, součástí budou také komentované prohlídky výstav.

VEČER

Zlínský vibe podchycen, ale páteční večer teprve začíná? Letos máš to štěstí, že v termínu ZDW probíhá také Majáles. Tímto ti zprostředkováváme pozvání Studentské Unie UTB – ale ne že to přepískneš, protože tě toho v sobotu čeká víc než dost!

SOBOTA 7. 5.

DOPOLEDNE

Hned v 10:00 se otevře Design Kantýna na Zlínském zámku. Máme připravené kafe, naladěný klavír a prý dorazí i kobliha. Ta z Brna. Až se rozkoukáš a rozhodíš sítě, tak se vrhneme do diskuse o tom, jak se daří designerům navazovat mediální spolupráce – o rady a tipy do se s tebou podělí například Bára Alex Kašparová, zakladatelka měsíčníku Artikl.

ODPOLEDNE

Během workshopu od Pábení (13:00 opět na Zlínském zámku) se zaměříme na vliv etiky na design služeb a produktů. Přidat se může opravdu každý – designéři i nadšenci budou moci formou dvou specializovaných karetních her The Thing The Future a Moral Agent zkoumat, co to znamená zvážit potenciálně škodlivé důsledky rozhodnutí. Po workshopu nás od 15:00 v galerii G18 čeká vernisáž výstavy Best in Design Best of ’22 a diskuze s finalisty i porotci této mezinárodní soutěže. 

Police Symphony Orchestra: foto Martin Kábrt

VEČER

Pomalu se blížíme k jednomu z nejdůležitějších bodů celého programu Zlin Design Weeku, a to samotnému Openingu. Piš si: 17:30 Městské divadlo Zlín, Police Symphony Orchestra (mladý orchestr, který už stihl vyprodat i pražskou Lucernu), taneční vystoupení skupiny All Style Unit i vyhlášení výsledku mezinárodní soutěže Best in Design. Na to všechno se můžeš těšit! A celý večer nemůže být zakončen jinak, než pořádnou afterparty ve Sklepě 33 od 22:00.

neděle 8. 5.

DOPOLEDNE

Neděli odstartuje workshop uměleckého ředitele nizozemské platformy Fashionclash Branca Popovice od 10:00 na Zlínském zámku, během kterého se zaměříme na téma podpory mladých návrhářů a interdisciplinarity v módě.

ODPOLEDNE 

Nedělní odpoledne bude opět vyhrazeno Design KANTÝNĚ, tentokrát na 61. budově v propojení s projektem 100 let zlínského designu. Od 14:00 se bude diskutovat nad tématem designu ve zdravotnictví. Vernisáž výstavy Vždyť to psali na netu… představí v 17:00 na Zlínském zámku výběr semestrálních prací studentů Ateliéru digitálního designu FMK UTB. Ve spolupráci s organizací Zvol si info studenti navrhli interaktivní vzdělávací pomůcky pro hodiny mediální výchovy, díky kterým snadno pochopíme, jak odolat nepravdám, které čím dál tím více kolují po internetu. 

VEČER

Na závěr víkendu nabitého designem proběhne od 18:00 Fashion show v doprovodu zpěvačky Giudi na Zlínském zámku. Během večera uvidíš devět návrhářských kolekcí za nimiž stojí např. Lukáš Krnáč nebo Michaela Hriňová (Aimoffcl). Od 19:00 ti během menší afterparty rozproudí krev v žilách DJs Cathrine a Kristýna Coufalová (KTVA).  

Tak co, nakopli jsme tě k tomu, aby ses přišel sám přesvědčit o tom, jak vypadá Zlin Design Week?