Dobrý marketing je pro designéra polovina úspěchu, míní odborníci z kulturního PR

10. 6. 2021 | Martina Jelínková

Jak mám coby začínající umělec prorazit v médiích? Jak zařídit, aby se o mně psalo? Jak budovat vlastní brand a především, jak jej dostat do povědomí lidí? Do jaké míry se vyplatí se redaktorům neustále připomínat, a kdy už mě budou považovat za stalkera? Nejenom tyto otázky se řešily v rámci Panelové diskuze s médii během festivalu Zlin Design Week.

K mladým umělcům, kulturním markeťákům i současným či budoucím pracovníkům public relation mluvila v prvním díle diskuze Tereza Dolinová, redaktorka nejvěhlasnějšího a nejčtenějšího magazínu o designu v Česku CZECHDESIGN a zkušenost a vhled ze strany druhé, z oblasti PR, přinesl Vojta Frajt2media, agentura zastupující řadu známých umělců a uměleckých projektů.

V druhém díle se pak o cenné poznatky z dlouholetého působení v oblasti kulturního PR podělila Nikola Lörinczová, zakladatelka agentury PIARISTI a rady, jak komunikovat s veřejnoprávním médiem přinesla Eliška Černá Radia Wave. Pro mladé designéry mělo také obrovský přínos vyslechnout si pohled na věc od Evy Slunečkové, vedoucí ELLE Decoration, magazínem, který se dá považovat za bibli současného designu.

„Design dostává prostor v médiích, který může vzniknout nekomerční a neplacenou formou, avšak vyžaduje se kvalita tvůrce a připravenost podkladů. Novinář musí obdržet dobré texty, fotky, videa… Autor by také měl být k dispozici pro rozhovory, citace…“ uvádí Nikola Lörinczová z PIARISTŮ. A dodává, že kromě talentu a potenciálu je důležitá také sebedůvěra umělce. 

A ač by se mohlo zdát, že redaktorka jako je Eva Slunečková, musí mít emailovou schránku přeplněnou zprávami začínajících umělců, opak je pravdou. „Málo kdy mě mladí designéři oslovují sami,“ podotýká, „a často jsem to já, kdo oslovuje mladé lidi, aby mi poslali své materiály.“ Upozorňuje však, že ne vždy jsou designéři na tuhle situaci připravení. Co se týče vlastního PR, jejich schopnosti občas pokulhávají.

Jaké jsou tedy základy úspěšné sebepropagace?

  • Je důležité vědět, koho oslovit. V době internetu není těžké si udělat aspoň základní přehled médií a především konkrétních redaktorů, kteří píšou o oboru, kterému se věnujete.
  • Buďte připraveni. Mějte svoji tvorbu profesionálně nafocenou, mějte ke svým výtvorům dostatek informací a doprovodného materiálu, který můžete novináři kdykoliv poskytnout. (Tip redakce: A vůbec není na škodu vlastnit i pěkné a reprezentativní portrétovky nejen svého díla, ale taky sebe sama! ;)) Zkrátka a dobře, nečekejte, že vám redaktor poskytne full servis. Většinou na to není čas ani prostor. Běžte štěstí sami naproti!
  • Nebojte se, buďte sebevědomí. Ale ne arogantní! Stůjte si za vlastními produkty, vlastní tvorbou, ochotně odpovídejte na maily redaktorů, zvedejte telefony. 
  • A nejdůležitější rada nakonec – VYTRVEJTE! „Protlačit“ sám sebe a budovat si vlastní značku je běh na dlouhou trať a nikdo se nestane úspěšný přes noc (a pokud ano, ne vždy je úspěch dlouhého trvání ;))

Jenomže ne vždy to funguje tak, že pokud je člověk talentovaný a schopný a svůj obor dělá dobře, novináři si ho sami aktivně vyhledají. „Marketing je polovina úspěchu,“ je přesvědčená Eva Slunečková.

Velmi specificky oproti ostatním médiím však fungují média veřejnoprávní. Eliška Černá z Českého rozhlasu: „Stanovte si priority a nastudujte si, čemu se ta média vlastně věnují,“ upozorňuje. Ze stanic Českého rozhlasu je umění nejvíce nakloněný právě Wave pro mladé posluchače a jinak obecně Vltava. „Design je však v Českém rozhlase lehce upozaděný,“ dodává Eliška.

„Oproti filmu, divadlu nebo hudbě, to má design náročnější,“ přemýšlí Vojta Frajt. „Design je věc, ke které si déle budujete vztah, potřebujete do toho proniknout.“ 

„Spousta lidí ještě stále vnímá design jako něco nedosažitelného nebo nad jejich možnosti,“ podotýká Tereza z Czechdesignu. „Češi se ale už učí připlatit si za design,“ dodává, „i když stále nejsme na úrovni západní Evropy. Mnohem víc už ale umíme investovat do kvality a zajímat se o to, kdo a jakým způsobem výrobek zhotovil.“

Diskuzi vedla Katka Večerková. Záznamy z obou dvou diskuzí jsou stále volně k dispozici, na první díl se můžete podívat TADY a druhý je ke zhlédnutí ZDE.

A odborné workshopy vedou i sami PIARISTI, vypsané kurzy můžete sledovat na této adrese, případně si pustit jeden z podcastů a načerpat tak další info o světě kulturního PR.