Láska k designu prochází žaludkem. Jak si užít Zlin Design Week dosyta?

9. 5. 2021 | Vendy Procházková

Několik workshopů, výstavy, Konference ZDW nebo vyhlášení výsledků Best in Design. Na programu je toho dost, ale kdo by to měl zvládnout s prázdným žaludkem, že? Hladové publikum na ZDW nechceme!

No a proto jsme si pro tebe připravili malého průvodce zlínskými gastro podniky, které můžeš po dobu celého týdne (i po něm) navštívit, a nabrat tak kalorie na všechno, co tě v rámci letošního festivalu čeká. Od okénka k okénku, pěkně podle pravidel.

Co když dostaneš hlad nebo žízeň? 

Přemýšlel jsi někdy nad tím, kolik designu stihneš zkonzumovat při pojídání jedné hranolky? Ne? My doporučujeme tenhle experiment vyzkoušet ve Faency Fries. Pro jistotu si dej ty největší, protože jakmile se jednou člověk do designu zažere… Vybírat můžeš hned z několika příchutí omáček stejně jako z různých přednášek v rámci Konference.

Než se ti připraví pořádný hambáč v Bůrgeru, stihneš nakouknout do všech KOMA modulů v parku Komenského (a třeba si koupit i nějaký designový kousek v našem designshopu). Na své si v tomhle podniku přijdou jak masožravci, tak vegetariáni a nejlíp chutná s partou kamarádů.

A protože to už zavání pohodovým dnem v parku, měl by ses postarat i o svůj pitný režim. Hned vedle se nachází i oblíbený bar Pštros. Pštrosy zde (zatím) nechovají (škoda), ale nabídnouti cokoliv od malinovky, přes točené, po aperol. Zaručujeme, že nás rozhodně potkáš ve frontě. 

Ve Zlíně nelpíme na moravských specialitách. K chuti ti příjde i vietnamská kuchyně v podání všemi opěvované PHOlévkárny. Spoiler alert: Pho není to jediné, co udělá dobře tvému bříšku. Lepší bum bo nam bo jinde nenajdeš, právě proto je to první volba každého milovníka asijských chuťovek.

A když budeš blízko ulici Kvítkové a dostaneš hlad, tak víš, že jsi zachráněn. Protože právě tam se můžeš zastavit do Comic Cone Foodtrucku. Jídlo na kolečkách? Co víc si přát. Mac n cheese nebo obrovský masitý burger s trhaným masem? Sbíhají se ti sliny, my víme. Raději sleduj @comiccone_foodtruck na instagramu ať víš, kde právě parkuje. 

Čerstvě namletá zrna a dortíky.

Takový designový maraton dá zabrat i ostříleným konzumentům a bez pravidelného doplňování hladiny kofeinu v krvi by ses nedostal ani do druhého dne (#vyzkoušenozavás). Takže v jakých kávových stanicích bys měl během týdne zaparkovat?

Začít můžeš třeba v Jedním tahem. Cukr, káva, limonáda, čaj, rum… Mají všechno. Oblíbený podnik, který tě nadchne už z venku a co teprve až uvidíš všechny ty pokojovky vevnitř. Najdeš ho v industriální části Zlína a pravděpodobně úplně vždycky tam narazíš na někoho, s kým můžeš u dortíku probrat výsledky soutěže Best in Design.

Protože cesty z/do Zlína umí být pěkně vyčerpávající, hned od nádraží můžeš zamířit do nedaleké Kavárny Továrny. Vezmi si kafe a zákusek s sebou a vydej se prozkoumávat cihlové město.

Tohle bloumání tě může nedopatřením zavést do postranních, trochu pochybných uliček v centru, schovaných kdesi za Tescem. Neboj, jdeš správně. Přesně tam totiž leží mekka všech kávomilů, KAFÖ. Pokud tě Milan (většinou ten za kávorem) nevyčerpá výkladem o původu zrn, které má zrovna na mlýnku, stihneš si třeba při konzumaci svého batch brew na patníku projít i jednu online ZDW výstavu.

Ptáš se, kam chodíme na horkou čokoládu, větrníky nebo víno při západu slunce? Odpověď je Malá Scéna. Tak nedělej scény, do sluchátek si pusť náš podcast a vyraž na něco dobrého. 

Na snídani jedině Kafec Zlínský. Vafle, míchaná vejce i smoothies. Snídaně je základ každého ZDW dne, tak ne že to podceníš. Je to sice kopec, o to lepší odměna tě ale čeká po jeho zdolání. 

Už přemýšlíš, kam vyrazíš ze všeho nejdřív? Ať už to bude kamkoliv, nezapomeň si svůj gastro zážitek vychutnat a pošli nám recenzi.