Ceny Best in Design jsou rozdány. Kdo se probojoval na první místa?

8. 5. 2021 | Martina Jelínková

Stovky prací, ale vítěz může být jen jeden! V pátek 7.5. byly v rámci začátku festivalu Zlin Design Week uděleny ceny soutěže Best in Design 2021. Galavečerem, který se přenášel online na webu ZDW a sociálních sítích, provedl herec Jan Cina.

Absolutním vítězem mezinárodní soutěže Best in Design 2021 se stal Ondřej Pechal se svým Litinovým radiátorem Edudant. „Litinový radiátor, na rozdíl od toho plechového deskového, má životnost klidně až sto let. Za tu dobu dům vystřídá až několik generací majitelů,“ uvedl Ondřej ke své práci. 

Fashion Design

První místo v kategorii Fashion Design si odnesla Karolína Čechová, která v letošním ročníku soutěže představila kolekci Inner Sanctum. „Jde o jakýsi vhled do lidského těla,“ říká autorka. „Kolekce je inspirována charakterem fascií. Fascie je kolagenové vlákno, které tvoří blanité pouzdro svalů, plynule přechází do vaziva a postupně vrůstá do šlach. Tkáň prostupující celým tělem neustále mění svůj tvar, hustotu a objem. Je to proměnlivý adaptabilní systém.“ Kolekce vznikala na ručním pletařském stroji.

Ngoc Yen Tran i za práci VOL.02 – UPCYCLED SNEAKERS odnesla stříbrnou medaili. Projekt VOL.02 – UPCYCLED SNEAKERS je zaměřený na upcyklaci tenisek. To znamená přetvoření/upravování obuvi, která by jinak skončila na skládce nebo ve spalovně.

Třetí místo putovalo až do Gruzie. Nino Goderidze se v práci Entropy – Graduation Fashion Collection. věnuje soukromým tragickým příběhům lidí. „S tragédií se lidská bytost stává extrémně mechanickou, ztrácí své humanistické rysy a rodí se jakýsi druh hybridního organismu, který kombinuje přirozené i umělé. Věc, která se časem nemění, je kůže.“ Tkanina, ze které je kolekce ušitá, byla vyrobena ručně, k napodobování lidské pokožky se použil silikon a latex.

Communication Design

První pozici v kategorii Communication Design obsadili Julie Dítětová a Jáchym Moravec a jejich Česká vlajka.online. Svou prací chtějí dosáhnou toho, aby se vlajka prezentovala tak, jak má. Vyvinuli jednoduchý a srozumitelný nástroj, který vám umožní českou vlajku dobře poznat a správně používat.

Buď DIGITÁL! vyzývá stříbrný Adam Komůrka. Uchazečům o umělecké obory se snaží objasnit, co obnáší obor digitální design, zaměřil se rešerši obdobných oborů na českých školách a následně navrhl vlastní podobu reklamní kampaně včetně vizuálu tiskovin a tvorby videí.

Anna Roubíčková předvedla, jaké to je, když člověk musí žít s vadou zraku. Porotu si získala prací s názvem Mýma očima. „Mýma očima je projekt, kde si pomocí virtuální reality můžeme zkusit, jaké to je fungovat s očním onemocněním. Součástí je i spolupráce s organizacemi pro nevidomé a slabozraké,“ řekla ke své práci. Na základě rozhovorů s lidmi s těmito vadami zrealizovala Anna prostor 360° videí, ve kterém můžete pocítit zkušenosti těchto lidí na vlastní kůži a vybojovala krásné 3. místo.

Product&Industrial Design

V této kategorii zářil držitel hlavního ocenění Ondřej Pechal. Jeho Litinový radiátor Edudant by měl vydržet po generace a přizpůsobit se různým způsobům používání. „Mým cílem proto bylo očistit radiátor od zbytečných nánosů historicismu a vetknout mu jednoduchou a nadčasovou podobu. Zároveň však navázat na tradici v tomto odvětví, podpořit přirozenou tektonikou radiátoru a tím usnadnit čitelnost produktu. To všechno v souladu s technologií odlévání a za využití jejích předností,“ upřesňuje Ondřej.

Těsně za ním se umístila  Kateřina Klímová s Kolekcí nábytku pro předškolní děti. Při tvorbě této kolekce nábytku pro studijní a kreativní aktivity dítěte předškolního věku byla autorka v pozici rodiče hledajícího kvalitní a dostupné vybavení dětského pokoje. Soustředila se hlavně na odolnost materiálu, což je klíčem nejen k ekonomické, ale i ekologické stránce věci.

A porotu zaujala i práce Jana Kulhánka. Ten si odnesl bronzovou medaili za Ferry boat for Prague / Převozní loď pro Prahu. Vokoun mladého autora je 9 metrů dlouhá převozní loď určená pro Prahu, slouží k přepravě 12 osob. Jan se ve své práci zaměřil především na bezpečnostní stránku věci, komfort a snadnou údržbu. Jedním z jeho hlavních cílů bylo propojení tradičního a moderního designu lodí.

Přehled vítězů jednotlivých kategorií:

Product&Industrial Design

1. místo Ondřej Pechal s prací Litinový radiátor Edudant

2. místo Kateřina Klímová s prací Kolekce nábytku pro předškolní děti.

3. místo Jan Kulhánek se svou prací Ferry boat for Prague / Převozní loď pro Prahu

Fashion Design


1. místo Karolína Čechová s prací Inner Sanctum.

2. místo
Ngoc Yen Tran s prací VOL.02 – UPCYCLED SNEAKERS.

3. místo
Nino Goderidze s prací Entropy – Graduation Fashion Collection.

Communication Design

1. místo Julie Dítětová a Jáchym Moravec s prací Česká vlajka.online.

2. místo Adam Komůrka s prací Buď DIGITÁL! 

3. místo Aneta Roubíčková s prací MÝMA OČIMA

Z obrovského množství přihlášených prací ze všech koutů světa vybírali Ladislav Škoda, šéfdesignér společnosti Tescoma, Richard Vodička, ředitel Studia egoé, Sebastian Gier, designér společnosti BMW, Joana Lacerda, koučka a ředitelka startupu The Power House, Tereza Rosálie Kladošová, módní návrhářka a scénografka, Filip Koubek, spoluzakladatel předního českého motion design studia Motionhouse a Veronika Pařízková, šéfredaktorka webové magazínu Czechdesign, hlavního mediálního partnera Zlin Design Weeku.

Již 12. ročník mezinárodní soutěže Best in Design nabídl mladým talentům příležitost prorazit ve světě designu. Porota vybírala z více než tří set přihlášených prací z různých koutů světa. Už nyní se všichni těšíme na Best in Design 2022 a doufáme, že příští rok se sejdeme zase ve Zlíně!