OPEN CALL: V4 Videodrones

1. 3. 2021 | Jitka Smolíková

Posouváme do světa skvělou příležitost zúčastnit se V4 Videodrones projektu, který organizuje slovenský festival digitálních umění, Sensorium, a School of Machines z Berlína. Kurz bude zaměřen jak na praktické cvičení s drony a natáčením, tak teoretický vhled do kontextu hranic, historie, politiky a lidských prožitků.

Co o kurzu potřebuješ vědět?

Projekt je realizován díky podpoře Visegrad Fund, účastníci si hradí náklady na cestu. 

PŘIHLAS SE ZDE

Jak nám mohou drony říci více o nás samých a naší historii? 

Koho hledáme?

Open call je určen umělcům, fotografům, kreativním ředitelům, technologům, filmařům nebo komukoliv, kdo má chuť si rozšiřovat obzory v oblasti využití dronů jak v umění, tak komerční sféře. Jelikož kurz bude koncipován jako určitý vhled do tématu, není nutné mít rozsáhlé zkušenosti. Na rozvoji scénářů a myšlenek využítí dronů se bude pracovat v mezinárodních týmech, proto je potřebná znalost angličiny.

Jak nám mohou drony říci více o nás samých a naší historii? 

Workshop je inspirován seriálem Johnnyho Harrise Vox Border’s series. Cílem je praktické práce s drony a vidonahrávkami vytvořenými s jejich pomocí s přesahem do kontextu hranic, historie, politiky a lidských prožitků. Součástí kurzu budu i výjezdy na hranice s Maďarskem a Českou republikou.

Využívání dronů pro natáčení filmový je relativně nová oblast – často zaměřená na komerční a zábavní využití. Drony zachycují pohled z ptačí perspektivy, který se nám, lidem, nenabízí. To bude během kurzu využito jako inspirace pro umělecké intervence a storytelling. Účastníky čeká kreativní zkoumání využití nových technologií v kombinaci se vzděláváním v navigaci, filmování, kritického myšlení, diskuze a týmové práce. To všechno zaštítí lekce s umělci a experty v daných oblastech 

Program je spolupořádán s různými kulturními organizacemi z regionu V4, které mají praxi v neformálním vzdělávání, literatuře, performance či designu, čímž přináší podstatné znalosti a dovednosti.

Součástí bude i diskuze během Sensoria 2021 zaměřená na sdílení highlightů a zážitků z kurzu a mikro výstava prací vytvořených během něho.

Během kurzu zjistíš:

  • jak navigovat a řídit drony,
  • jak zachytit video nahrávku pomocí dronu, 
  • jak pochopit různorodé pohyby kamery, 
  • jak funguje spolupráce mezi pilotem a operátorem kamery,
  • důležitá rozhodnutí, která je potřeba učinit během práce s drony, a taky to, co se může pokazit,
  • jak se pracuji s DJI drony a jejich bezpečnostní funkce, 
  • jak se zorientovat v různorodé nabídce dronů, 
  • jak hledat lokace pro tvé natáčení,
  • jak se na natáčení připravit.

Taky získáš vhled do historie středoevropských hranic a jejich sdílení mezi Slovenskem, Českou republikou, Polskem, Maďarskem, Rakouskem a Ukrajinou.

Čekají tě podnětné diskuze s ostatními účastníky, které propojí právě různorodé historické a politické kontexty, účast na mikro výstavě, kde odprezentuješ svoji týdenní práci, a skvělá networková síť a komunita kreativců, se kterými můžeš spolupracovat.

Chceš se přihlásit? Napiš krátký motivační dopis (200 – 300 slov, v angličtině) objasňující tvoji touhu se zúčastnit, jaké máš zkušenosti, čím bys mohl přispět a naopak co by ses chtěl naučit. Přihlásit se můžeš tady. Deadline je 12. 4. 2021. 

Ženy, POC a LGBTQ+ komunity jsou vřele vítány!