Instagram Takeover aneb nahlédni do života úspěšných vítězů Best in Design!

10. 2. 2021 | Martina Jelínková

Doba sice osobnímu kontaktu příliš nepřeje, my ale s vámi chceme zůstat v co nejužším spojení alespoň na dálku. Už za tři týdny končí přihlašování do mezinárodní soutěže Best in Design 2021 a my jsme se rozhodli vás inspirovat nahlédnutím do života úspěšných účastníků Best in Design z předchozích let. 

A když už něco děláme, tak na maximum! Proto bývalým soutěžícím Best in Design přenecháme velení nad naším instagramem rovnou 24 hodin. Každý z oslovených designérů bude po celý den streamovat střípky ze svého běžného života a zároveň představí svoji práci. 

My jsme zvědaví třeba na to, na co jsou nejvíce hrdí a jaká spolupráce pro ně byla největším přínosem. A do čeho by se naopak už nikdy nepustili? Co by si chtěli v životě splnit? Jaký nejcennější designérský kousek vlastní? Jak tvoří za časů pandemie? Kde čerpají inspiraci a kam chodí vypnout? Jak vzpomínají na svou účast v Best in Design? 

Ale nebojte, prostor bude i pro vaše otázky! 

To vše a mnoho dalšího se dozvíte od 13. 2. do 24. 2. 2021 na instagramu Zlin Design Weeku. A na koho se v naší instagramové výzvě můžete těšit?

LUKÁŠ KRNÁČ

13. 2. 2021

Další z designérů, který na 24 hodin převezme instagramový profil Zlin Design Weeku a umožní vám nahlédnout do svého život a tvorby, je Lukáš Krnáč. Lukášovo jméno je fanouškům designu jistě dobře známo. Tento mladý módní návrhář zaujal například na Mercedes Benz Prague Fashion Weeku. Ale ještě předtím, v roce 2017 ohromil porotu Best in Design svou módní kolekcí Sunday a zvítězil nejen v kategorii Fashion Design, ale také se stal držitelem hlavního ocenění. O Lukášově tvorbě jste se mohli již několikrát dočíst i v časopisech Elle nebo Harper’s Bazaar.

Lukášova kolekce Sunday, se kterou zaujal v roce 2017 v soutěži Best in Design.

Lukáš studoval na UTB ve Zlíně Animovanou tvorbu a Design oděvu, v tvorbě má rád nadsázku, pestré barvy, lehkou drzost a v neposlední řadě i určitou dávku humoru. V uplynulých měsících spolupracoval například se slovenskou značkou tenisek Tikoki.

JAKUB SPURNÝ

20. 2. 2021

Grafický designér jednoho z nejúspěšnějších českých grafických studií, Studia Najbrt. Velký úspěch Jakub zaznamenal s vizuálem pro 54. ročník KVIFF 2019 a  mimo jiné stojí i za vizuálem loňského „náhradního“ karlovarského festivalu Tady Vary, který se kvůli koronavirové pandemii odehrál v kinech po celé republice.V Best in Design Jakub získal 1. místo v kategorii Communication Design v roce 2018 – a to za svou práci s názvem Virus, sci‑fi gamebook inspirovaný simulačními teoriemi, v jehož příběhu figuruje sám čtenář.

Jakub Spurný a jeho vítězný Virus (Best in Design 2018)

SÁRA MATYSOVÁ

24. 2. 2021

Sára v Best in Design uspěla ještě jako studentka pražské UMPRUM. V ročníku Best in Design 2019 sklidila úspěch s kolekcí plavek Hydrocollection. V soutěži obsadila 2. místo v kategorii Fashion Design a netrvalo ani pár měsíců a Sára zazářila i v zahraničí.

Plavková kolekce Hydrocollection, která Sáře vynesla 2. místo v kategorii Fashion Design.

Mimo Best in Design zaujala například porotu na nizozemském Dutch Design Weeku, největší akci svého druhu v severní části Evropy. Vystavila zde vázy vyrobené z odpadového materiálu sklářské firmy.

V Eindhovenu, kde se festival koná, tenkrát vystavovalo na 2600 umělců a Sára dokázala se svými produkty vyniknout i v tak obrovské konkurenci. Její vázy zařadil designový list Sight Unseen mezi 30 top projektů.

Sára je však multitalent, nezůstává jen u oděvního návrhářství. Se svým přítelem Ihorem Sabadoshem  založila značku IHOR a společně se věnují převážně produktovému designu. V současné době je jí tedy spíše vlastní industrial design. V roce 2020 si s Ihorem dokonce z pražského Designbloku odnesli ocenění v kategorii Nejlepší kolekce bytových doplňků.

 Ukázka z tvorby IHORu – porcelánová váza Douze / zdroj: http://www.ihor.cz/vase-douze/

Tito tři designéři se s vámi na instagramu kromě vhledu do svého tvůrčího i soukromého života podělí o své zážitky z účasti v Best in Design, takže pokud se ještě stále rozhodujete, jestli přihlásit svoje dílo, třeba vás jejich zkušenost přesvědčí.

Sledujte naše profily na facebooku a hlavně na instagramu, kde to celé od 13. 2. vypukne!

Ale pozor, přihlašování do Best in Design 2021 končí už 28. 2. 2021.