„Když jsem uslyšel své jméno, celé tělo zalila euforie,” říká vítěz soutěže Best in Design Milan Flíček

7. 4. 2020 | Vendula Procházková

Módní návrhář Milan Flíček se stal vítězem nejen kategorie Fashion Design, ale i držitelem titulu Best in Design 2020. Na vítězný post dosáhl s kolekcí During the sunset. „Největší inspirací mi jest historie, mýty a příběhy lidí,“ přibližuje Milan svou tvorbu. Vítěze jsme pro Vás vyzpovídali a zjistili, jaké má z výhry pocity a co plánuje do budoucna.

Námětem kolekce During the sunset je 100 let republiky. Proč právě tohle téma? 
Příležitost slavného výročí – 100 let od založení Československé republiky jsem si vybral, protože jsem člověk milující svou vlast a hrdý Čech a především, jelikož věřím, že se máme inspirovat minulostí a poučit se z ní. Též si myslím, že jest to tak významná událost, kterou bychom si měli připomínat každý rok v mnohem větším rozsahu. Tuto kolekci jsem vytvořil v Arts University Bournemouth na jihu Anglie, kde mě fascinovalo, jak jsou angličané na své svátky hrdí a  jak vycházejí do ulice, aby je oslavovali. Například během připomenutí padlých v první světové válce a momentálně i všech válek, drtivá většina populace Anglie po celý týden nosí na svých kabátech připnuté červené vlčí máky jako symbol, aby nezapomněli. Kde jsou naše české trikolory 28. října?

Co Vás nejvíce inspiruje, když tvoříte?
Mne osobně inspiruje vše, co kolem sebe vidím a vnímám. Například během procházek přírodou uvidím spadlý strom a hned beru skicák, abych zaznamenal onen moment, který se mi bude možná hodit do budoucna. Avšak největší inspirací mi jest právě historie (jako tomu bylo u této kolekce), mýty a příběhy lidí. To jest podle mého nevyčerpatelný zdroj inspirace.

Milan Flíček

Kde jste se o soutěži Best in Design dozvěděl?
Vlastně celkem zajímavě. O soutěži Best in Design jsem se dozvěděl od své běloruské kamarádky, která studuje v Ústí a s kterou jsem právě na stáži v Dánské firmě Han Kjobenhavn.

Proč jste se do soutěže přihlásil?
Do soutěže jsem se přihlásil kvůli tomu, že mi přijde velmi dobrý nápad podporovat mladé umělce, kteří to potřebují. Též protože mne zaujal koncept soutěže a její zpracování. Celkově mi přijde důležité sdílet tvorbu a tím pádem mít šanci spolupracovat a setkat se s tak inspirativními lidmi jako jest celý tým Zlin Design Weeku, popovídat přes Zoom s porotci, kteří v mém případě byli Lenka Sršňová a Václav Staněk, a dostat od nich tak důležitou zpětnou vazbu z praxe, kterou si vezmu k srdci.

Jaké pocity Vám běžely hlavou, když jste se dozvěděl, že jste vyhrál titul Best in Design 2020?
Inu jelikož konkurence byla tento rok opravu veliká a to, jak v řadách Fashion Design, tak i v ostatních designových skupinách, tudíž jsem, i když to může znít jako klasická fráze, celkové vítězství v Best in Design 2020 opravdu nečekal. S napětím jsem poslouchal vysílání rádia Wave, a když jsem uslyšel své jméno, celé tělo zalila euforie, pocit blaženosti a slovy nepopsatelné štěstí. V tu ránu mi začali volat příbuzní, rodina a přátelé, kteří vysílání též poslouchali, což na onom okamžiku přidalo i velké emoce. V hlavě jsem měl tolik krásných myšlenek, že jest těžké jednu z nich vybrat.

Jak hodláte se svou výhrou naložit? 
Jelikož mne příští rok čeká tvorba finální kolekce mého magisterského studia, která bude na Copenhagen Fashion Week, většinu peněz vynaložím na její realizaci. Zbytek peněz si chci ušetřit na rozjezd své vlastní firmy, kterou již teď s kamarády a kolegy plánujeme.

Jaké máte plány s Vaší tvorbou do budoucna?
Plán s touto kolekcí jest nejdříve ušít vyžádané kousky, které si pár lidí objednalo. (Kdyby někdo chtěl, můžete mi napsat zprávu a přidám Vás do seznamu haha). Následovně po absolvování magisterského studia bych chtěl jít na rok pracovat do jedné z větších módních značek, abych získal zkušenosti potřebné k otevření mé značky v Česku, kde bych rád využil potenciál takzvané PPP (Planet, People, Product) firmy. V nich plánuji zapojit krejčí, švadleny a odborníky z naší krajiny, jak ty mladé, tak především ty, kteří jsou například již v důchodu, pro vytvoření kolekcí. Produkty a kolekce, které bych následovně přes kontakty získané během studií v cizině prodával jak v Česku, tak i do zahraničí.

Letos se do soutěže přihlásilo více než 500 soutěžících a konkurence byla vysoká, avšak vítěz může být jen jeden a Milan se jím stal zaslouženě. Děkujeme Milanovi za rozhovor a už teď se těšíme na ročník Best in Design 2021. Buďte u toho s námi!