‚‚Módou vyjadřuji své myšlenky, baví mě ale i řemeslná a funkční stránka,‘‘ tvrdí vítězka kategorie Fashion Design Karolína Čechová.

18. 8. 2021 | Martina Jelínková

Letošní vítězka kategorie Fashion Design není v soutěži Best in Design žádným nováčkem. Už v loňském roce se mladá módní návrhářka probojovala na stupně vítězů se svou kolekcí Fragmenty a v letošním designovém klání ohromila svou prací porotu natolik, že jí udělila rovnou první místo. Jak probíhala tvorba vítězné kolekce Inner Sactum a v čem autorku inspirovalo lidské tělo a kolagenová vlákna? Kde vidí budoucnost české módní tvorby a co je pro ni při tvorbě oděvů nejdůležitější? Karolínu jsme pro vás vyzpovídali!

K tvorbě vítězné kolekce Vás inspirovala kolagenová vlákna, která jsou součástí svalů v lidském těle, i sama kolekce působí, jako by byla součást lidského těla. Proč právě téma svalů?

Podnět k práci vzešel z klauzurního zadání, jehož úkolem bylo pracovat s pletáží nebo pružným materiálem. Snažila jsem se najít paralelu v něčem tělesném, hmotném a pro mě velmi blízkém a známém, ve vlastním těle. To se neustále mění, obnovuje a stárne. Přizpůsobuje se na různé podmínky a prostředí. Zajímalo mě, jak vypadá něco, co je nepopsatelné a velmi těžko uchopitelné i ve vědecké sféře – fascie. Fascie jsou kolagenové vlákno, které neustále mění svou hustotu, objem a tvar. Zásadně ovlivňují a propojují celý lidský aparát. Mým cílem bylo vyjádřit jejich charakter skrz pletený materiál. Pletáž z jednotného materiálu – příze, lze měnit velikostí a utažením ok, chaotickým či pravidelným provázáním nebo vzorem, a tím mohou vznikat různé útvary. Fascie velmi dobře interpretují mé vnímání propojení okolního světa a nás. Přirozeně jsem začala pletený materiál vytvářet, bez konstrukčních pravidel a předchozích zkušeností. Díky tomu se pletenina organicky vyvíjela nejen ve vzoru, ale i formě a přirozeně se na tělo nabalovala, jakoby do něj znovu vrůstala.

Co porotu Best in Design zaujalo na kolekci nejvíc? Bylo těžké si svoji práci obhájit mezi ostatními?

Myslím, že porotu mohl zaujmout přístup k práci a tvorbě, a to jak kolekce působí organickým, fluidním dojmem. Kolekce se vyvíjela nejen materiálově a formou, ale i provázaností jednoho modelu na další. Co se týče obhajoby práce, probíhala trochu v bojových podmínkách. Celá prezentace byla online jako minulý rok, ale tentokrát jsem neobhajovala z prostředí domova, ale při obědové pauze během workshopu, kterého jsem se zúčastnila v české pletařské firmě, která se věnuje inovativnímu strojovému pletení. Bohužel jsem nestihla obhajobu všech ostatních soutěžících, ale byla mezi nimi i má velmi dobrá kamarádka, takže to bylo velmi milé, ikdyž jsem cítila nervozitu, celé to byla zajímavá zkušenost.

V Best in Design nesoutěžíte poprvé. Kam jste se od té doby pracovně i osobně posunula?

Ne, nesoutěžím poprvé. Již jsem se do soutěže přihlásila minulý ročník se svou bakalářskou prací – kolekcí Fragmenty, tímto velmi děkuji za 3. místo. Nyní se věnuji magisterskému studiu, a dále rozvíjím svou tvorbu s pletáží, více se zaměřením na nositelnost a funkčnost a její zasazení do kontextu celé oděvní kolekce. Od kolekce Inner Sanctum vznikly další dvě capsule kolekce, které budou k vidění a možná i v prodeji po prázdninách. Plánuji postgraduální stáž u značky se zaměřením na ekodesign, kam chci nadále směřovat i svou budoucí tvorbu. Osobně se snažím zpomalit, trávit více času v přírodě, nejen ve městě a dostat na věci kolem sebe nový pohled. Čeká mě diplomová práce a chci mít ujasněné, utříděné myšlenky a nebýt pod stresem.

Co je pro vás aktuálně v módě největším tématem?

Často aktuální témata v módě řešíme s přítelem, který je footwear designér. Díky tomu můžeme reflektovat nejaktuálnější témata z oblasti oděvu i obuvi, a vzájemně si vyměňovat postřehy. Jako největší téma se nám jeví environmentální, etické a sociální aspekty módy a její produkce a udržitelnosti ve světě, ale i u nás. Kam bude směřovat móda nadále, a také to, jakou roli v tom sehrajeme my, jako mladí začínající designéři se svým postojem a touhou po změně.

Co vás na módě baví nejvíc?

Kreativita, vyjádření pocitů, názorů, myšlenek. Ale také čistě řemeslná a funkční stránka oděvu, a to jak to do sebe všechno na konci zapadne a může vzniknout čistě užitá a nositelná věc s obsahem.

V čem se vy sama cítíte nejlépe, nejpohodlněji?

Nejpohodlněji se cítím v jeansech z mé poslední kolekce nebo vintage Levis z organické bavlny, bílém tričku nebo roláku a Novestách.

Máte mezi českými i světovými návrháři a designéry své oblíbence?

Mezi světovými asi momentálně vede Jil Sander po kreativním vedením Lucy a Luka Meyer, OAMC, Maharishi, Yohji Yamamoto, hlavně starší kolekce, také mám ráda období Hermes pod kreativním vedením Martina Margiely, dále Kepler London, Hyke a další menší nezávislí návrháři a designéři. Z českého a slovenského prostředí sleduji Neheru, nově pod kreativním vedením Moniky Drápalové a velmi fandím projektu od Báry Procházkové – Project Sapience, Lence Vackové – Textile Mountain, Mie Jadrné nebo Lindě Havrlíkové.

Kde vidíte budoucnost módy za deset patnáct let?

Ve zvýšené odpovědnosti za její produkci. Tedy rozhodně ekologičtější, etičtější a lokálnější a možná v jiném formátu a přístupu, než jako módu konzumujeme nyní, tedy i ve zvýšené spotřebitelské odpovědnosti.

Soutěž Best in Design je odrazovým můstkem pro mladé a začínající designéry, máte nějaké rady pro ty, kteří by to chtěli zkusit příští rok?

Zkuste to!