‚‚Buďte připraveni na to, být jiní! Aneb report z Konference ZDW, který tě nakopne jako ranní jóga.‘‘

12. 7. 2021 | Lucie Kubínová

Letošní Konference Zlin Design Week se nesla v online duchu. Od druhého květnového týdne je z videí a podcastů možné čerpat inspiraci od  českých i světových designérů, marketérů, podnikatelů nebo třeba odborníků na kreativní průmysly. Mezi řečníky padaly nejrůznější komentáře, názory, tipy a motivace. Jaké myšlenky do Konference přinesla marketingová předsedkyně nadace Christopher A Dana Reeve v Chicagu, Sandra Kumorowski, nebo třeba designér Vasjen Katro, autor projektu Baugasm? Pojďme si to připomenout.

Pokud patříte mezi kreativní podnikatele, kteří chtějí být ve svém oboru ještě úspěšnější, neměli byste si nechat ujít přednášku od Davida Parrise. Ten získal titul britského experta na kreativní průmysl a současně je autorem několika publikací, ve kterých spojuje kreativitu s podnikáním, obchodem, marketingem a managementem. Tvrdí, že je důležité nebát se odlišit. ,,Buďte připraveni na to být jiní. Najděte si svoje místo a nechoďte s davem. A až najdete svoje zákazníky budou vás chtít nejen jako kreativce, ale i po komerční stránce.“  

‚‚Zamilujte se do problému, který řešíte.“ To a mnohem více zaznělo z úst designéra a mentora Marvana Shammy, který je znám díky své expertýze a koučování v oblasti umělé inteligence, inovací, technologií nebo budování vysoce efektivních týmů. ‚‚Mít správný tým, věřit si a odmakat si to od začátku. Jít do toho po hlavě. To je základ úspěchu.‘‘ 

Společně s ním se v podcastu objevil i designér a komunikační fanatik (jak sám sebe popisuje), který mimo jiné vede kreativní komunitu Echt, Jakub Ptačin. ‚‚Podle mě je velmi dobrý reality check projektu, když umíš nalákat lidi, aby do toho s tebou na začátku šli a něco jste spolu udělali v podstatě zdarma. Nějaký prototyp lze udělat, i když máš nápad, ale například neumíš kódovat nebo kreslit a neumíš přesvědčit ty lidi, aby do toho s tebou šli – tak to buď není dost dobré nebo to možná nemáš dělat,‘‘ popisuje Jakub startování projektů. 

O spolupráci a významu komunikace jako základu všech lidských vzthů mluvil i Ctirad Sára. Ctirad je podnikatel a jeden ze zakladatelů firmy BeWooden, která se zaměřuje na výrobu originálních dřevěných motýlků a dalších doplňků ze zbytkového materiálu. Mimo jiné se věnuje spolutvorbě ekologických podložek na cvičení s názvem Tvá láska.

Jan Klusoň, zakladatel multimediálního kariérního showroomu Proudly, k tématu spolupráce dodává, že je důležité naslouchat a učit se, získat respekt, motivovat a udržet si lidi kolem sebe. Všem nově přicházejícím do světa sebepodnikání radí slovy: ,,Buďte v komunikaci vždy autentičtí, ukažte, jací ve skutečnosti jste, protože tak přilákáte zase ty lidi, kteří patří k vám.“ 

Nezávislý kreativní konzultant a podnikatel, který v roce 2012 spoluzaložil The Pop Up Agency. Maksimilian Kallhed pracoval ve více než 55 zemích světa a jeho osobním posláním je demokratizovat kreativitu a prolomit stereotypy, které jsou za ni mnohdy považovány.

‚‚Pokud máte pocit, že nikam nezapadáte, že nemůžete najít smysl, anebo že zkrátka neexistuje žádná agentura či společnost, ve které by onen smysl byl, myslím si, že je načase, abyste si ho vytvořili sami. Protože na kreativitě je nejhezčí to, že neexistují správné, nebo špatné způsoby, jakými věci dělat. Záleží jen na tom, abyste byli spokojení, protože lidem nabízíte produkt, co má jasnou hodnotu.”

‚‚Moje nejlepší rada, kterou vám mohu dát, je jít domů a přemýšlet o tom, proč jste to začali. Proč jste tady a kam chcete jít? A udělejte to, jako by to byla vaše severní hvězda, protože někdy se ztratíte, někdy o sobě začnete pochybovat. Ale PROČ vás dělá jedinečným,‘ reagovala na téma zakládání vlastních značek portugalská podnikatelka, koučka startupů, ale také obhájkyně lidských práv, Joana Lacerda. Joana také vede oddělení obchodní strategie a vývoje ve společnosti ThePowerHouse, která má za cíl přetvářet a znovu vymýšlet kreativní ekosystémy.

Poradenské služby v oblasti obchodní strategie, rozvoj podnikání a odborné vzdělávání, tak tomu všemu se naplno věnuje Sandra Kumorowski. Sandra má nevyčíslitelné zkušenosti se strategickým marketingem a její nedílnou součástí je neustálé zdokonalování sebe sama. Věří, že ty nejlepší spolupráce jsou doprovázeny důvěrou a sloučením dobrých nápadů, které přichází z různých stran a hlavně od různých lidí.

Původem z Albánie je Vasjen Katro, grafický designér, který kromě projektu Baugasm stojí i za návrhem několika mobilních aplikací, webů nebo reklam.

,,Pokud to, co děláte, děláte jenom pro marketing, nebo jenom jako business, tak se dostanete do bodu, kdy to (design) začnete vidět jenom takhle. Samozřejmě je potřeba vidět v tom obojí, ale já osobně mám radši mít tyhle věci odděleně a vidět v tom i něco kreativního, nějaký kreativní záměr. Protože já miluju být designér. Nevím, co jiného bych dělal, kdybych designérem nebyl.“ 

Témata, jako umělá inteligence či námořní, automobilový a průmyslový design. Designér Marek Weidlich se díky těmto odvětvím posunuje neustále vpřed, a jeho zkušenosti tak měly možnost ocenit firmy jako Studio F.A. Porsche nebo Pininfarina.

‚‚Designér 21. století by měl být renesanční člověk, který se schopný nejen navrhnout vizuálně zdařilou věc, ale musí být schopen navrhnout ji tak, aby byla i funkční a převést ji do 3D světa.“ 

Dalším z řečníků na konferenci byl Radim Tuček, který je brand a design konzultant platformy Czechdesign. Orientuje se ve značkách a věnuje se projektům, které vyžadují marketingový nadhled. Proč podle něj stojí za to soutěžit?

‚‚Soutěž je motivátor. Když už do nějaké jdete, musíte do toho jít naplno, s tou motivací, že chcete zvítězit. Je to psychicky skvělá pozice, podat ten nejlepší výkon, a i když nevyhrajete, může vám to přinést strašně moc skrze zpětnou vazbu.”  

Společně s Radimem se v našem podcastu objevil i Jan Stanko, který je členem představenstva Výstaviště Praha a konzultant v oblasti marketingové komunikace. Nezbývá nám než souhlasit s tím, že vizuální design je už nedílnou součástí marketingu. 

,,Aby mohl design a marketing efektivně fungovat, musí fungovat spolu dohromady. Marketing bez designu je takový trošku nudný a design bez marketingu je tichý, nejde vidět.“

Dana Prekopová, díky své vášni pro brýle se z ní stala majitelka optiky IOKO. V podcastu mluví také o rozjezdu vlastního podnikání nebo spolupráci s designéry při návrhu a výrobě brýlí. Náš článek jsme se rozhodli zakončit jejím vzkazem, který je jednoduchý, ale o to víc bychom si ho měli připomínat: 

‚‚Zůstaňte věrní svému snu!‘‘ 

Aleš Najbrt se také rozpovídal o svých zkušenostech z pozice jednoho z předních českých grafických studíí – Studia Najbrt, které stojí za novým logem Footshopu. Co říká o spolupráci? 

‚‚Pro úspěšné hodnocení spolupráce je pro nás důležitá práce s lidmi, nastavení člověka a téma projektu.‘‘

Slogany, citáty, nebo i pouhá z patra vyslovená slova doprovázejí svět na každém kroku. Některé jsou už trochu klišé, jiné nás i po desítkách či stovkách let dokážou pořádně nakopnout. 

A proto necháváme na očích i slova našich řečníků: pro začínající i zajeté designéry, pro lidi, kteří se v oboru nepohybují, ale chtějí z něj čerpat nové myšlenky. 

Tímto všem srdečně děkujeme za účast na letošní Konferenci Zlin Design Week a těšíme se na následující spooolupráci!

Všechna videa podcasty s našimi řečníky naleznete na našem webu zlindesignweek.cz.