Sehnat žraloka? Není problém! Práce produkční je nevyzpytatelná, tvrdí Žaneta z Bumerangu

2. 5. 2021 | Martina Jelínková

Z portfolia společnosti Bumerang, ve které Žaneta působí jako produkční, jste v poslední době mohli zaznamenat reklamu na Sportisimo Jaro v pohybu s herečkou Sandrou Černodrinskou nebo spot pro Univerzitu Tomáše Bati. Bumerang si Žanetu vyhlídl právě v průběhu našeho Zlin Design Weeku, ve kterém v té době pracovala jako fundraiserka. Co bylo na začátcích v oboru nejtěžší a proč se vrhla právě na pozici, do které se nikomu nechtělo, nám v rozhovoru prozradila produkční a bývalá fundraiserka Zlin Design Weeku Žaneta Stránská.

Pracuješ jako produkční a projektová manažerka pro Bumerang film – tak pro čtenáře filmového natáčení neznalé – co všechno tvá práce obnáší?

Moje práce obnáší strašně moc činností, což je boží, protože se nikdy nenudím. Hlavní náplní je však projektový management. Komunikuju s klienty, kterým to, co chtějí, nacením, s týmem vymyslím, se štábem natočím a zajistím, aby pak v daném čase klient dostal výstup v té nejlepší kvalitě. 

V čem je práce produkční nejtěžší?

I když si všechno do puntíku naplánuješ, už v ten moment víš, že to tak nebude. Produkce je hrozně nevyzpytatelná, což mě někdy celkem štve, na druhou stranu to člověka drží pořád ve střehu. No a potom takové ty věci, když po vás chtějí, ať seženete žraloka… 

Moment… žraloka?

Omlouvám se všem, kteří tuto historku slyší už podesáté (smích). S Bumerangem jsme natáčeli pro jednu společnost, jejímž claimem bylo “probuď v sobě žraloka” a měla tam být scéna, kdy žralok plave v akváriu. Nejprve jsme hledali rybu, která bude co nejvíc podobná takovému tomu malému žralokovi, ale pochopili jsme, že to asi nenafejkujeme… Tak jsem začala hledat opravdového žraloka, psala jsem všude, dělala jsem, co jsem mohla, byla už jsem docela zoufalá… A najednou mi přijde žádost o zprávu, a teď pozor, od Karlose Vémoly!  Vůbec nevím, jak na mě přišel, ale napsal mi: „Ty prej sháníš žraloka!“ Vypadlo z něj, že ve své vile má luxusní akvárium a v něm žraloka a že si ho můžeme přijet natočit… V práci jsem byla za bohyni (smích).

Jaké nejzajímavější natáčení jsi s Bumerangem měla zatím možnost zažít?

Tohle je hrozně těžká otázka, protože každé natáčení je něčím unikátní. Ale když bych měla vzpomenout něco aktuálního, určitě to bylo natáčení jarní kampaně pro společnost Sportisimo. Měnili jsme počasí, jak se nám zachtělo. Chvilku pršelo, pak přišla hustá mlha, za chvíli zase vichřice. Filmařina je neskutečná magie. 

Bumerang točí reklamy, seriály nebo i dokumenty. Jsi vystudovaná markeťačka, ale přece jen, jaký z těchto žánrů je ti nejbližší?

Možná i díky tomu, co studuji, spíše tíhnu k reklamní tvorbě. Mám radši projekty, které se netáhnou, dá se tam víc upustit uzda fantazii a člověk jich zvládne i víc najednou. 

Na co jsi zatím v Bumerangu nejvíc pyšná?

Nejvíc pyšná jsem na Bumerang tým. Jsem pyšná na to, jaký mám kolektiv a jaké lidi mám kolem sebe. Nebudu lhát, produkce je poměrně stresová záležitost, ale když máte po boku tyhle lidi, tak je to prostě skvělá jízda! A zatím jsem tedy pořád jediná holka v Bumerangu, takže jsem pyšná na to, že s těmi mými chlapci stále držím krok (smích). Kluci, díky za vás!

Myslíš si, že v Česku umíme obecně dělat dobrou reklamu? Co tebe osobně za poslední dobu nejvíce zaujalo z domácí reklamní tvorby?

Nemyslím si to, vím to! A nejde jen o to, jaká reklama vzniká na území Česka, ale když se podíváte do zahraničí, dost často najdete ve štábu lidi z Česka, protože prostě zlaté české ručičky. Každopádně, pokud se podíváme na tvorbu u nás, strašně se mi líbí reklamní spot společnosti Lentiamo. Jednoduché, vtipné a na to, že jsem proti reklamám logicky celkem imunní, nakoupila jsem u nich. Tohle není placená spolupráce (smích). Mimo jiné spot režíroval skvělý Pavel Soukup, se kterým jsme také měli tu čest pracovat a který je držitelem Emmy za internetový seriál #martyisdead. Ve spolupráci s Brain One agency s námi pracoval na kampani pro KetoDiet. 

Tři roky jsi dělala fundraising ve Zlin Design Weeku. Co bylo na této práci nejtěžší?

Ze začátku to bylo celkově hrozně těžké, bála jsem se neúspěchu, že zklamu tým. Zlin Design Week je největším projektem v rámci Komunikační agentury, takže ten rozpočet má trošku v jiných výšinách. Z počátku bylo nejtěžší přijímat odmítnutí ze strany potenciálních partnerů, pak samozřejmě ty šílené procesy smluv. Na začátku není prostě nic jednoduché, ale žádný učený z nebe nespadl a zpětně to vidím jako skvělou školu života.

Je něco, co bys zpětně udělala jinak?

Nic zásadního mě nenapadá, vše se děje z nějakého důvodu, postupně jsem si ke všemu došla a z chyb se nejenom poučila, ale hodně naučila.

Těžíš při své současné práci z toho, co ses naučila na Fakultě multimediálních komunikací? Nebo jsi musela čerpat zkušenosti jinde?

Spoustu věcí jsem se musela naučit, protože přece jen obor je to odlišný, ale čerpám jednak ze zkušeností získaných na fakultě jako takové, tak i ze zkušeností získaných ve Zlin Design Weeku. Koneckonců, Bumerang mě díky práci ve Zlin Design Weeku oslovil! Ne nadarmo se říká, že FMK vás na tu praxi fakt připraví, a děje se to. 

Kdybys měla něco říct lidem, kteří se v září ocitnou na půdě FMK, co by to bylo?

Nedělejte to, co dělají všichni! 

Já si přesně pamatuji na sebe v prváku, byla jsem strašně vystrašená, že mám v ročníku tolik skvělých a šikovných lidí, s neotřelými nápady a neskutečnou fantazií. Tak tady si mě nikdo nevšimne, pomyslela jsem si. No pak přišla prezentace Zlin Design Weeku, kde všichni chtěli dělat PR, promo, party a tak dále, ale v týmu fundraisingu ani nebyl manažer. Tak jsem si řekla, že půjdu dělat přesně to, co nikdo jiný dělat nechce. Tím neříkám, ať jdete dělat všichni fundraising, samozřejmě pokud děláte PR a baví vás to, dělejte to dál, ale v tom prváku, kdy nikdo ještě moc neví, je lepší to prostě risknout! Hlavně, na Ústavu marketingových komunikací vás nikdo neukousne, ta škola je skvělá právě proto, že máte tolik možností zjistit, co vás baví a co chcete dělat. Vůbec se toho nebojte!