Vítěz Communication Design Lukas Keysell: K tvorbě univerzálního jazyka mě inspiroval Tolkien!

21. 4. 2020 | Martina Jelínková

Vítězem kategorie Communication Design mezinárodní soutěže Best in Design se stal mladý designér pocházející z Velké Británie Lukas Keysell. Jeho návrh písemného komunikačního systému Universal Expression by celému světu umožňoval komunikovat bez ohledu na to, jakým jazykem mluví. Lukas v současnosti žije v Kodani a v rozhovoru se svěřil, kdy musel ve svém životě překonávat ty nejtěžší komunikační bariéry, v čem ho inspiroval Pán prstenů a  jaký sen si splní finanční odměnou, kterou získal se svým vítězstvím.

Lukas Keysell

Co mají podle Vás všichni lidi na světě společné?
Lidskost. Prostě a jednoduše – že jsme lidé a že můžeme mluvit jeden s druhým. Existuje tolik prvků, co máme jako lidé společné… A jedním z dalších aspektů lidského vědomí, který všichni sdílíme a o který se především můžeme podělit s ostatními, je kreativita. Pokud se podíváte napříč historií, nejsme tak moc odlišní…

Kde máme podle Vás největší komunikační bariéry?
Když jsem před dvěma lety navštívil Čínu, zažil jsem největší komunikační bariéru ve svém životě. Anglicky mluvilo asi jen jedno procento lidí, které jsem zde potkal! A s jinými jazyky to bylo totéž… Když cestujete po světě, komunikační bariéry se stávají součástí každého dne. Co se ale týče cizích jazyků, dnes dost lidem pomáhají virtuální komunikační prostředky.

A co je největší komunikační bariérou právě pro Vás? Máte občas pocit, že si nerozumíme?
Pokud nerozumíme jazyku toho druhého, může to ohrozit náš vztah. Přicházíme tak o tolik příležitostí! Já osobně miluju tu kulturní spojitost mezi jazykem a jeho mluvčím. To je to, co formuje jazyk, a to, co mě na tom fascinuje –  ty věci, které prostě nemůžete doslovně a se stejným významem přeložit do jiného jazyka! Významy slov musejí být proměněny tak, aby odpovídaly parametrům zcela odlišné kultury a komunikačního systému.

Proč jste si jako obor svého působení vybral communication design?
Do světa typografie jsem se pomalu dostal od fotografie a designu. Neříkám, že to byla okamžitá a jasná volba, ale pravdou je, že nutkání pracovat s vizuální stránkou věci jsem měl už od mladého věku. Velmi mě motivoval jeden vyučující, když jsem studoval bakaláře. Na škole jsem byl neustále obklopen tvůrčími a inspirativními designéry, což ještě podnítilo mou vášeň pro tvorbu. Nápady, které proměňuji v nákresy, a nákresy, které proměňuji v hotová díla. Řekl bych, že praktikuji komunikační design v nejširším možném smyslu. Neomezuji se na žádné techniky ani nástroje, ale nechám tvůrčí proces určit, jakým způsobem bude myšlenka vyjádřena.

Lukas Keysell | Universal Expression

Myslíte, že by se mohl „umělý“ jazyk, respektive uměle vytvořené písmo uchytit v praxi? Usnadnilo by to celosvětovou komunikaci?
Jsem přesvědčen, že to možné je! Netroufl bych si tvrdit, že pro tento účel by byly nejlepší zrovna ty moje návrhy, ale otevírají zde tu možnost. Je to počáteční bod, zážeh pro další dialog!
Jistě může nastat spoustu překážek, pokud jde o kulturu a historii jednotlivých jazyků, odborníci zde mohou dlouze spekulovat, má to ale své nesporné výhody. Mohlo by to propojit a zpevnit vazby lidí všude po světě.

Co Vás inspirovalo při tvorbě písma?
Jednoznačně J. R. R. Tolkien, autor ságy Pán prstenů a Hobita. Své knihy psal ručně a navrhl a vymyslel několik jazyků, a to včetně písma, kterými komunikovali obyvatelé jeho fantastických světů. A Tolkienovi fanoušci se dokonce posléze ty jazyky začali učit! 
Když jsem objevil tvárnost a možnosti čínského psacího systému, otevřely se mi nové možnosti. Byla to pro mě nová tvůrčí příležitost. Dialekty se napříč Čínou liší natolik, že jsou téměř považovány za odlišné jazyky, avšak obyvatelé z různých oblastí spolu komunikují písemnou formou. Co kdyby tohle bylo možné aplikovat celosvětově?
A v neposlední řadě bylo mou inspirací také četné zkoumání písemných forem různých jazyků z celého světa. Zkoušel jsem pak vizuálně experimentovat. Analýzou nejasnosti forem jsem si uvědomil, že jazyk může mít opravdu jakoukoliv podobu. 

Jak jste vytvářel gramatická „pravidla“ svého jazyka?
Můj soubor znaků je kombinací čtyř nejpoužívanějších jazyků na světě, spojuje jejich formy do zcela nové struktury. Systém je založen na libovolném vztahu mezi formou a významem. Zakreslil jsem jej do krychlové mřížky a funguje podobně jako čínština. Jeden znak = jedno slovo. Slova fungují místo fonetického systému, který používá většina evropských jazyků. Tohle je zásadní věc pro zachování „univerzální“ podstaty skriptu, protože podstata není definována fonetickým zvukem, ale pojmem.

Kdy Vás napadlo přihlásit svůj počin do Zlin Design Weeku?
Viděl jsem reklamu na Instagramu. Právě jsem se přestěhoval do Prahy a Instagram nejspíš ví, že jsem designér, takže mi zobrazil právě tento příspěvek. Takže děkuji nebesům za instagramové reklamy (smích).

Lukas Keysell | Universal Expression

Jak naložíte s výhrou?
Koupím si projektor! To je něco, co jsem chtěl už dávno předtím, ale nikdy k tomu nedošlo. Občas jsem totiž pracoval u videomappingu na hudebních festivalech. Výhra mi také pomůže financovat současný projekt, ve kterém zkoumám participativní design ve formě experimentů s nafukovacími předměty.

Kdo je Váš vzor ze světa designu?
Studio Universal Everything. Jejich práci vážně obdivuju.

Čeho si ze své designérské kariéry nejvíce považujete? Co nejraději tvoříte?
Jsem hrdý na péči, kterou věnuji své práci. Každému projektu věnuji čas, který si zaslouží, abych naplno využil jeho potenciál. Baví mě vytvářet vysoce koncepční designové kousky. Na druhou stranu miluji malbu, tam můžu vypnout a odpočinout si od koncepčního myšlení a soustředit se jen na tvary a barvy.

Co dalšího chystáte do budoucna?
Plánuju zakotvit v Kodani. Chci ale pořád cestovat po naší malé planetce… Nejmíň do padesáti chci jezdit na skateboardu a BMX! Rád bych rozvíjel své osobní zájmy v oblasti designu a neustále si rozšiřoval obzory a své myšlenky přetvářel v hmatatelné výsledky. Plánuji také dále malovat obrazy.

Máte nějaký sen – produkt, který byste chtěl navrhnout, dílo, které byste chtěl stvořit, společnost, kterou byste chtěl založit… Prostě cokoliv, nehledě na finanční ani jiná omezení?
Sním o tom, že jednou budu vystavovat v hlavní síni kodaňské Galerii moderního umění. Ten prostor nabízí obrovské možnosti, už jsem zde viděl vystaveny tak nádherné a nápadité práce! Rád bych do budoucna více pracoval v oblasti interaktivního umění a designu. Navrhovat prostory, na jejichž podobě se podílejí sami návštěvníci. Mým největším snem je vlastní designérské studio a instalovaní výstav pro muzea a galerie.