Pět věcí na P, které chcete darovat i dostat

3. 12. 2017 | Venda Gregorovič

Letos je ten Advent nějaký kratší, všimli jste si? Času na nakupování vánočních dárků už moc nezbývá a stres se hromadí. Ale nebojte, Zlin Design Week vám kryje záda. A protože (jak ví každý správný designér) v jednoduchosti je krása, stačí nám k tomu jenom jedno písmeno abecedy.

Emily McDowell Studio

1. Přání

Taková ta low-cost varianta, kterou jsme všichni dávali mámě na Valentýna. Pokud nejste ani s odstupem času zrovna experti na kaligrafii, nebojte se! Lepit na tvrdý papír těstoviny do tvaru vločky už tento rok nemusíte. Stačí se porozhlédnout po práci šikovných designérů, kteří vyřešili tohle trápení za vás. Zkuste zabrousit na přání od českých umělců Send with Fox nebo do obchodu Fluffy Oak. A jestli rádi dárky, co vznikly za oceánem, Emily McDowell a její (nejen) vánoční přání vám rozjasní život.

2. Ponožky

Existuje univerzálnější dárek? Pokud ano, napište nám ho do komentářů. Jasně, můžete zase zaměstnat babičku, aby vám upletla desatero párů pro spolužáky nebo kolegy z práce, ale co takhle nechat tu starou dámu konečně odpočinout? Mrkněte se třeba na značku Rosenbull nebo vyzkoušejte puntíky z we are ferdinand. Ponožky, které na první pohled zaujmou, vyrábí i naši sousední bratia ze studia Puojd. Pod stromeček si je potají přeje každý slovenský občan z týmu ZDW!

3. Porcelán

Misky, talíře, hrnky. Křehký dárek, který (pokud žijete ve společné domácnosti) můžete s odstupem času používat taky. Minimálně tehdy, když ho budete mýt. Vlastenci ocení oříšky z porcelánové republiky od Maxima Velčovského, zasněné duše potěší jednorožčí nádobí od Lény Brauner. A už jste slyšeli, že modrotisk od Jiřího Pelcla is the new black? Tohle všechno seženete na eshopu CZECHDESIGN.

VAROVÁNÍ: Nedoporučujeme v případě, že si doma potrpíte na italskou domácnost. A tím nemyslíme, že by špagety chutnaly stejně i z obyčejného talíře…

4. Peněženka

Pozor! Tady se musíte trefit do vkusu. Někdo by vás možná s peněženkou z hovězí kůže vyhnal na ulici, ale taková stříbrná designovka od Playbag už je bezpečnější a vegan friendly. (Psst! Najdete tam i ty kožené.) No a taky — kde je psáno, že si nemůžete dárky kupovat i pro sebe? Na nikoho nehledíme skrz prsty, takže… peněženky černé jako vaše duše vyrábí třeba Rychter_D nebo Danny P. Doporučuje i Pepa K.

Rychter_D

5. Pusa

Když už všechno utratíte za ponožky, přání, peněženky a porcelán (snad ne jenom pro sebe), je tady ještě jedna záložní varianta. Navíc vás už nebude nic stát — možná jen v některých případech trochu odvahy. Najděte nejbližší visící větvičku jmelí (v nouzi použijte jakoukoliv větvičku, která vypadá vánočně) a nenápadně k ní přivolejte/přilákejte/přitáhněte i svou vyvolenou polovičku. Pro pokračování vzpomeňte na znalosti nabyté pravděpodobně na základní škole.

Krásné Vánoce!