„Best in Design mi ukázal, že to, co tvořím, má smysl,” říká o soutěži loňská vítězka Lucie Horáková

31. 1. 2020 | Vendula Procházková

Best in Design se hlásí o slovo a zájemci o účast v 11. ročníku mezinárodní soutěže pro mladé designéry Best in Design 2020 se mohou přihlásit do 29. 2. 2020. Jak vnímá soutěž loňská vítězka Lucie Horáková a co by vzkázala všem, kteří o účasti v soutěži uvažují?

Držitelka titulu Best in Design 2019 s oceněnou prací

Co Vás přimělo přihlásit se do soutěže Best in Design?

Do Best in Design jsem se přihlásila na základě své bakalářské práce, interiérového svítidla TUBO. Tuto soutěž jsem viděla jako dobrou příležitost, jak svůj produkt představit širší veřejnosti a tím ho posunout dále.

Kde jste se o možnosti přihlášení dozvěděla a co Vás nejvíce zaujalo?

O možnosti přihlášení jsem se dozvěděla jak ve škole, jakožto studentka designu na Fakultě architektury ČVUT, a také na sociálních sítích. Osobně mě lákalo vystoupit ze své komfortní zóny, načerpat nové zkušenosti a hlavně představit svůj produkt.

Čím Vás účast v soutěži obohatila?

Mohu říci, že až teď zpětně si zcela uvědomuji, co vše mi soutěž přinesla. V prvé řadě to byla zpětná vazba na mou tvorbu. Vědět, že to, co navrhujete, má smysl a potenciál, který nevidíte jen vy sami, ale i odborníci v oboru a širší veřejnost. Dále to byla obrovská zkušenost, kterou mi už nikdo nevezme. Díky soutěži Best in Design v rámci Zlin Design Weeku jsem se dostala do povědomí širšího okruhu lidí, což je velice důležité a myslím, že pro mou budoucí tvorbu stěžejní.

Interierové svítidlo TUBO

Proč jste si vybrala právě kategorii Product Design?

Upřímně, kategorie Product Design pro mě byla jasnou volbou. Nad jinou kategorií jsem nepřemýšlela z toho důvodu, že celé studium na FA ČVUT navrhuji produktový design, který mi je nejblíže.

Jaké jste měla pocity, když Vás vyhlásili jako vítězku?

Nevěřila jsem vlastním očím, uším. Odehrávaly se ve mně neuvěřitelné pocity štěstí, vděku a pokory. Musím přiznat, že to byl zatím jeden z mých nejsilnějších zážitků v životě.

Na čem v současné době pracujete?

Nyní začínám pracovat na své diplomové práci. Zároveň se věnuji mému svítidlu TUBO, které jsem se snažila minulý rok uvést do výroby. Bohužel to ale není tak jednoduché, jak jsem si představovala, a snažím se jít jinou cestou. Doufám, že svítidlo bude v brzké době k dispozici i na trhu.

Co byste vzkázala soutěžícím v letošním ročníku?

Soutěžícím letošního ročníku bych chtěla vzkázat, že je důležité si stát za svým výrobkem, ale zároveň se snažit produkt zdokonalovat a posouvat dále. Vystoupit ze své komfortní zóny a přihlásit se do Zlin Design Weeku
a usilovat o titul Best in Design 2020. Osobně si myslím, že není až tak důležité vyhrát, ale dostat sebe a svou tvorbu do povědomí a získat kontakty s lidmi podobného zájmu.

Lucie Horáková na slavnostním předávání ocenění

V letošním ročníku soutěže se designéři mohou přihlásit do tří kategorií: Product & Industrial Design, Fashion Design a Communication Design. Nejlepší práce vybere odborná porota už v březnu. Vítězové budou vyhlášeni 1. května 2020 na Openingu Zlin Design Week. Tak neváhej a přihlas se. Na stupních vítězů můžeš stát třeba právě Ty a v kapse mít až 1500 € .