+|- 10 důvodů, proč chce každý Pražák bydlet ve Zlíně

1. 4. 2021 | Kateřina Večerková

Zaslouží si Brno své místo na mapě? Tkví jediný smysl existence Prahy v tom, aby si měli Japonští turisti co fotit? Tato pře se nám zdá jako volné pokračování Nekonečného příběhu. Navíc, jak každá businessová příručka praví: Organizace dosahuje svého vrcholu v momentě, kdy je její aktivita pouhou záminkou pro prodej merche. Za což děkujeme Pražskému institutu pro urážení Brna, který se o to v uplynulých týdnech postaral. Téma tedy oficiálně považujeme za vyčerpané.

Netřeba vyvolávat paniku – o tuto díru na trhu se již předem postarala jeho neviditelná ruka, u níž máme pádné podezření, že je prodlouženou horní končetinou Tomáše Bati. Zatímco se Praha a Brno předháněly v množství urážek, které si jsou schopny zasadit, Zlín nenápadně ovládl pomyslný piedestal měst pro život.

Je zcela pochopitelné, že někteří nedohlédnou přes vrcholky svých věží. Pro ilustraci proto přikládáme mapu znázorňující polohu výše i níže zmiňovaných sídelních útvarů. 

Co má Praha i Zlín, ale možná to má Zlín o něco lepší?

Menší plocha, méně lidí, míň hluku. Malé město není pro Zlín překážkou k tomu, aby nedosahoval kvalit, které, přiznejme si to, klade svému teritoriu každý správný mileniál, milovník designu nebo hipster z Prahy. Ať už umělec, markeťák nebo nevíme, Zlín ti dá všechno, po čem touží srdce každého člověka ve 20. letech 21. století.

ZLÍNSKÝ ZÁMEK NEBO PRAŽSKÝ HRAD?

Víme, že tu máme spoustu kulturně naladěných jedinců, kteří třeba rádi i pamětihodnosti a takové věci. Věděli jste, že zámek je rozsáhlá, umělecky bohatě zdobená, velkolepá budova, která sloužila šlechtickým rodům a později též členům velkoburžoazie jako reprezentativní a pohodlné sídlo? (zdroj: Wikipedie) A hrad? Hrad je prostě hrad z latinského castellum. 

Ve Zlíně máme Zlínský zámek, v Praze je… No, však víte. Necháme na vás, abyste posoudili, jestli se chcete raději toulat v zahradách okolo romantické stavby, nebo přemýšlet, kudy se přes hradby dostanete k opevněnému sídlu, a jestli se během toho budete muset vypořádat s pár lety v Daliborce. (Nicméně pokud byste zatoužili po troše dobrodružství, máme v přilehlé části Malenovice i ten hrad, of course.)

LETNÁ NEBO LETNÁ?

Řadíš se i ty mezi ty lidi, kteří vždycky toužili žít na Letné? A co takhle zlínská Letná? Ta totiž splní sny o bydlení každému mileniálovi. Je to jednoduše čtvrť, která je potěchou pro oči i duši. Osídlena je baťovskými domky, které se dnes v každém průvodci řadí pod sekci #Zlinfullexperience. Zatímco Baťa je před více než 100 lety stavěl s vidinou, že se za 30 zbourají a nahradí je trvalejší a pohodlnější obydlí, dnes na ně památkáři nedají dopustit a žádnému domku nesmí být pokřivena jediná cihla. Malé komůrky, parkety, bílé zdi a úzké schodiště – poetičtější to už být ani nemůže a člověku na homeofficu nic nechybí. (A pokud se přestěhuješ ještě letos, garantujeme ti poloviční nájemné!) 

NÁBŘEŽÍ NEBO NÁPLAVKA?

Dlouhé procházky podél řeky, v ruce aperol a za zády západ slunce (nebo rovnou v obličeji, záleží, na jakou stranu zrovna jdeš). Jo, jo, takové požitky, ty my můžeme. Ve Zlíně sice místo davů a trhů potkáš u řeky spíš nutrie a ten aperol, ten si musíš namíchat sám do lahve od Kofoly, ale líbezné to je o to víc. 

KAFE NEBO COFFEE?

Jídlo dělá den a dny dělají život. Avokádové toasty, poké bowls a dlouhé brunche oslazené mimózou – věci, bez kterých se neobejdeš, ať už žiješ v Praze nebo ve Zlíně. Kavárny, které se ti stanou domovem, officem i místem, kde budeš potkávat své přátele i lidi, ze kterých se stanou tví přátelé. Zatímco v Praze budeš čelit dennodenně Sofiině volbě, do které kavárny zavítat, Zlín ti tohle dilema značně usnadní. Nejdeme totiž na kvantitu, ale na kvalitu.

#ZDWdoporučuje Kafö. 2 metry čtvereční, sourozenci Lucka a Milan a ty nejlepší výběrovky a limitky z celého světa. Není divu, že se z něj stalo místo, kde se potkávají všichni od majitele vedlejší lékárny, marketingových mágů, designérů až po hypebeastky z Lesňáku*.

*Hypebeastek z Lesňáku je specifický druh člověka, který flexí se svou solidní sbírkou sneakers a zpravidla navštěvuje gympl Lesní Čtvrť, odkud pramení jeho přídomek.

PLATFORMA NEBO STALIN?

Tušíme, že tady se vydáváme na tenký led, skóre je totiž velmi vyrovnané. Tak snad jen dodáme, že až budeš pocucávat cider pod Stalinem, vzpomeň si, že je to zážitek stejný, jako když pocucáváš cider na zlínské Platformě. Sice odtud není výhled na celé město (na to máme místa jiná), ale za to koukáš na otevřený tovární areál, oranžovou barvu cihel ztrácejících se ve stejně oranžovém západu slunce… Ach.

Foto: archiv Zlin Design Weeku

FILMOVÉ ATELIÉRY NA KUDLOVĚ NEBO BARRANDOV?

A máme tu něco i pro filmové hvězdy, hvězdičky a hvězdný prach. Kromě toho, že se ve Zlíně odehrává největší filmový festival pro děti (i větší děti) u nás, máme tu také filmové ateliéry, které si svou slávu vybudovali na baťovských reklamních spotech a jménech jako Hermína Týrlová nebo Karel Zeman. Tak hurá do pravěku za Ferdou Mravencem, protože tady vznikala historie!

DVA VYSÍLAČE NEBO PETŘÍN?

Brzo tu bude květen. Taky si pokaždé vzpomeneš, jak Lucka Bílá zpívá o těch zamilovaných párech na Petříně? Samozřejmě láska a tak super, že, ale pokud jsi už nějakou tu karanténu single, může to být i vcelku smutný pohled.

Ve Zlíně si proto květen raději spojujeme se Zlin Design Weekem a couráním se z party ve čtyři ráno. Statistika také ukazuje, že jako single jedinec tu budeš tzv. mezi svými. Že by ti chybělo to petřínské panorama? Netřeba si zoufati, Zlín leží v údolí, které má na každé straně kopec s vysokými vysílači, které ti ho bohatě vynahradí. 

Foto: Jitka Smolíková

VELKÉ KINO NEBO JEN KINO?

Víte, kde se nachází kino s největší kapacitou v republice? Ve Zlíně! Náhoda? Nemyslíme si. Tenhle architektonický skvost je sice už nějaký ten pátek zavřený a trochu nám tu padá na hlavu, ale to máš jedno. Do kina se teď totiž nepodíváš ani v Praze.

LES NEBO PŘÍRODNÍ REZERVACE?

O divokosti pražských uskupení stromů a křovin není nutné pochybovat. Zatímco do lesa by v Praze psa nevyhnal, ve Zlíně je to součástí našeho životního stylu. Začni v centru a ať se vydáš kamkoliv, za 15 minut jsi v obklopení vůně jehličí, křupou ti listy po nohama a pohled na tvé, teď už jistě oblíbené, město, je ti odměnou.

Že se cítíš spíše jako městský typ a preferuješ chill v parku s novými bílými teniskami? Tak neboj. Kde ve Zlíně není les, je totiž park. Třeba ten přímo v centru, Komenského, který máš vždycky (náhodou) po cestě, takže se nedá jinak, než se tam vyvalit s pivem od Pštrosa (místní bar, pozn. redaktora). Zeptej se Brňáků – 89% z nich ti řekne, že tenhle park je nejlepší místo pod sluncem.

LESNÍ HŘBITOV NEBO SLAVÍNSKÝ HŘBITOV PŘI KOSTELE SV. PETRA A PAVLA NA VYŠEHRADĚ?

A máme tu něco i pro rozervané umělecké duše. Kam jinam totiž vyrazit na podzimní melancholickou procházku, během které načerpáš inspiraci pro nové verše, než na hřbitov? Souhlasíme s tím, že ten na Vyšehradě dělá všem hřbitovům čest, ale ve Zlíně jeden unikát máme taky. Lesní. Místo se specifickou atmosférou, které se ztrácí v zeleni stromů a rozhodně stojí za to ho prozkoumat.

BAŤOVSKÉ CENY NEBO… BAŤOVSKÉ CENY?

Trojúhelník má tři strany. Třikrát tři rovná se devět. Najdeš je všude. V každém obchodním řetězci, regále, u svých oblíbených lokálních dodavatelů i v hipsta kavárnách. Baťovské ceny. Nikdy jsi netoužil poznat místo, kde tyhle magické číslice vznikly?

Foto: Kateřina Lebedová

Co má Zlín zaručeně lepší

Myslet si, že je Zlín středobod světa, není náš styl. Ale kdo jsme my, abychom popírali vědou prokázané fakty. Dlouholetý nezávislý výzkum, jehož účastníky byli samotní organizátoři festivalu Zlin Design Week dokázal, že v několika věcech tohle cihlové město přesahuje Prahu a to k tomu nepotřebuje 100 metrů vysoké budovy.

MRAKODRAP

Víš, kde byla v roce 1938 druhá nejvyšší budova v Evropě? Nah, kdepak Praha, tam se ty věžičky držely dost při zemi. Potřebuješ nápovědu? Začíná to na Z… končí na cihla. Správná odpověď! Tento post zaujímal Baťův mrakodrap nebo taky tzv. 21 (podle číslování budov v továrním areálu). 

Budova má taky jiné statistiky, ale o těch si asi raději povíme až někdy příště… Co teď potřebuješ vědět je, že když se vypravíš až nahoru, naskytne se ti dechberoucí pohled. Takový, jaký v Praze rozhodně nenajdeš. Z výšky 77 metrů totiž můžeš pozorovat (nejen) řady baťovských domků táhnoucí se až za horizont. A všichni víme, že v Praze žádné baťovské domky nejsou.

Foto: Kateřina Večerková

ČEŠTINU

Přijdu dýl, vokno nebo vánoční koule – tohle ve Zlíně neuslyšíš. Čistší češtinu než tu, kterou hovoří zlínští lidé totiž nikde nenajdeš. Tak si stačí ochočit svého Zlíňáka, nechat jej povídat a zaposlouchat se do libých tónů naší mateřštiny v ĺimitované pure edici.

SJEZDOVKU

Sjezdovka uprostřed města? To jsme viděli v Dubaji, ale v Praze tedy ne. Ve Zlíně? Máme! Pokud by ti byl vymezený svah malý, můžeš to směle švihnout kolem Baťova Památníku, po Gahurově prospektu a zakončit svoji krasojízdu na svařáku v Obchodním domě. Navíc druhý takový výhled na cihlovou scenérii těžko pohledat.

Foto: Jitka Smolíková

MIKULOV

Slunce spaluje zvlněnou krajinu, na stráních se zelená vinná réva, v trávě u cesty cvrkají cvrčci a v dáli se v západu slunce třpytí vodní hladina… Sen každého Pražáka. Jižní Morava. Koukni na tu mapu na začátku a posuď sám, odkud to máš do Mikulova blíž.

Foto: Kateřina Večerková

DESIGN

To nejlepší nakonec. Zlín, líheň kreativních průmyslů a hlavně – našeho oblíbeného designového festivalu. A ten nejde popsat, ten se musí zažít. Letos sice online, ale i tak tě budeme od 7. do 14. května čekat s otevřenou náručí a pořádnou dávkou inspirace.

Foto: archiv Zlin Design Weeku

Tak co, podařilo se nám na tebe přenést Zlínského ducha a máš akutní nedostatek cihel ve svém životě? Napiš na náš instagram důvody, proč tvé srdce touží po Zlínu, a až budeš mít cestu, napiš. Ve volném čase dealujeme podpultovky, co musíš vidět, když zrovna není Zlin Design Week. 


Poznámky pod čarou

  • Tento článek nebyl sponzorovaný turistickým portálem Zlínsko-Luhačovicko, ale mohl by být. 
  • Pro více #Zlinvibes sleduj @useitzlin.
  • Do Prahy jezdíme rádi.
Každá osoba na fotografii byla minimálně jednou členem Zlin Design Week týmu.
Kromě jedné, která je z Prahy, ale kdyby mohla, tak je ve Zlíně pořád.
Foto: Kateřina Lebedová